Képviselő fánk

Képviselő fánk

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • 150 g finom liszt
  • 2 deci tej/víz
  • 100 g vaj/zsír
  • 6 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 kávéskanálnyi cukor – el is hagyható

Tegyük fel a tejet/vizet egy magas falú edénybe, tegyük rögtön bele a vajat is.

Ha felforrt a tej, keverjük bele a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény faláról el nem válik. (vigyázzunk, hogy oda ne égessük!!!)

Ekkor vegyük le a tűzről, és a tojássárgákat egyenként adjuk a tésztához, és keverjük el nagyon alaposan. Először darabos lesz a tészta, de a további tojásokkal szépen össze fog állni. Egy lágy, fényes tésztát kell kapnunk.

Adagoljuk ki a tésztát – akár nyomózsákból nyomhatunk rózsákat, vagy simán, kiskanállal kupacoljuk ki kivajazott sütőlemezre. A lényeg, hogy kellő távolságra kerüljenek egymástól, mert háromszorosára is képesek megnőni.

Pihentessük a fánkocskákat egy negyed órát.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyük be a fánkokat. Kezdetben, 10-15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. 10 perc után vegyük vissza a hőfokot, kb. 180 fokra.

Ha a fánkok megsültek, várjuk meg, amíg kihűlnek. A kalapján vágjuk le, és töltsük meg sárga krémmel (vanília-krém). Fokozhatjuk, hogy a sárga krémre tejszínhabot teszünk. A sütemény kalapját megszórhatjuk porcukorral, leönthetjük csokimázzal, vagy karamellbe márthatjuk.

Ha nem csomókat halmozunk a sütőlapra, hanem kb. 5 centis csíkokat, akkor Ekler-fánkot kapunk. Az Ekler-fánk töltelékét is variálhatjuk, eredetileg a kávés változat volt a legkedveltebb. (Az eredeti francia recept éclair elnevezése felvillanást jelent.)

A pofiterol tésztája ugyanez.

Egyébként sós sajtkrémmel, fetás spenóttal is tölthetjük, rögtön parti-falat lesz belőle.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..