Karfiolrizs

- egy fej karfiol rózsáira szedve
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- + egy mokkáskanálnyi friss petrezselyem
keleti változathoz plusz még:
- 1 teáskanálnyi kurkuma
- 1 késhegynyi hing por (asafoetida, vagy ördöggyökér)
A karfiolt bontsuk rózsáira, és aprítógépben daráljuk morzsásra.
Melegítsük meg az olívát, dobjuk rá a morzsás karfiolt, sózzuk meg, és pirítsuk-pároljuk készre.
Ízlés szerint szórjuk meg petrezselyemmel.
A keleti változatnál ugyanúgy bontsuk rózsáira a karfiolt, és daráljuk morzsásra.
Melegítsük meg az olívát, keverjük bele a hing-port, és a kurkumát, pár másodpercig kevergessük, sózzuk, és szórjuk bele a karfiolt, pároljuk készre.
Készíthetjük mediterrán változatban is, ekkor mehet a meleg olajba kakukkfű, egy babérlevél, bazsalikom, oregano. Figyeljünk rá, hogy ezekből az aromás fűszerekből keveset használjunk. A babérlevelet a végén távolítsuk el.