Kapor (Anethum graveolens)

Kapor (Anethum graveolens)

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Népi nevei: uborkafű, kerti kömény, kerti kapor

A kapor első említése gyógynövényként amment néven az Ebers-papíruszon szerepel, ami i.e. 1550 körül keletkezett Egyiptomban. Nyugtató és afrodiziákumként használták, de már ekkor használták varázslásokhoz is.

Plinius és Pedaniosz Dioszkoridész anethonnak nevezte a növényt, és nyugtatóként használták. Sőt, olyan gyakran használták sebgyógyításra (az égetett magot megtörték, majd vízzel elkeverték), hogy Dioszkoridész füveként ismerték. A gazdagság és a jószerencse jelképe is volt. Füstölőszerekhez keverték illóolaját, a levegő tisztántartására. Körömerősítőként a görög nők erős kapormag főzetben áztatták körmeiket, és egyéb kozmetikumokhoz is felhasználták.

A rómaiak számára a kapor az energia és az erő szimbóluma volt. A gladiátorok és a katonák a kapor magjaiból sajtolt olajjal dörzsölték be testüket a küzdelem előtt, hogy sebezhetetlenné tegyék vele magukat. A gladiátoroknak égetett kapormagot is adtak, hogy rendben tartsák emésztésüket, mozgékonnyá és erőssé váljanak. A háborús hősök számára nemcsak babérból fontak koszorút, hanem néha kaporból is.

Ahogy terjeszkedett a Római Birodalom, úgy terjesztették el a kaprot a római légionáriusok a birodalom provinciáiban is. A kapor eljutott közvetítésükkel Britanniába is. Alfric canterburyi érsek a 10. században naplójában többször is lelkesen ír a kapor varázslatos képességéről. Colchester városában Boudicea királyné idejében egy gyógyfüveket árusító bolt porig égett, melynek feltárása a közelmúltban zajlott, és régészek égett kapor-, ánizs-, koriander- és zellermagokat találtak. Talizmánként zacskóba kötve nyakban hordták. A kapor angol neve dill, visszavezethető a dylle szóra, jelentése megnyugtat, elaltat. Hasonló hangzású és jelentésű az ónorvég dilla szó is.

A kapor szerepel már a Bibliában is:

Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók!

Mentából, kaporból és köményből tizedet adtok,

közben ami fontosabb a törvényben, az igazságot,

az irgalmat és a hűséget elhanyagoljátok.”

Máté 23, 23.  Szent István Társulat kiadása

Nagy Károly idején, a IX. század első harmadában kelt, a királyi birtok tisztviselőinek szánt Capitulare de Villis című könyvben is megjelenik a gyógynövény között a kapor, amit az uralkodó a csuklás biztos ellenszerének tartott, és különféle vacsorákon fel is szolgáltatott.

  1. fejezet: „ Azt akarjuk, hogy a kertekben mindenféle növény meglegyen: liliom, rózsa, görögszéna, bazsalikom, zsálya, ruta, üröm, uborka, tök, lopótök, bab, borsoskömény, rozmaring, konyhakömény, csicseriborsó, csillagjácint, gladiolus, kígyófű, ánizs, vadtök, napraforgó, medvetalp, árticsóka, saláta, fekete kömény, borsmustár, torma, lapu, bolhafű, mirhafű, petrezselyem, zeller, lestyán, boróka, kapor, édeskömény, köles, cikória, szarvasgyökér, mustár, borsfű, vízi menta, kerti menta, erdei menta, gilisztahajtófű, macskafű, ezerjófű, mák, répa, vadgyömbér, fehérmályva, mályvarózsa, sárgarépa, paszternák, paraj, kenőfű, karalábé, káposzta, hagyma, metélőhagyma, póréhagyma, retek,

mogyoróhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, festőbuzér, bogáncs, lóbab, borsó, koriander, karaboly, nadragulya, muskátzsálya. A kertész háza tetején kövirózsát termesszen.”

Nicholas Culpeper, angol orvos-botanikus szerint „élesíti az elmét, hasfogó és pompás szélhajtó.”

„Elő verbéna, kaporka,

S tehetetlen mind a boszorka.”

Ez a 16. századi versecske megmutatja, hogy a középkorban használták védelemre is boszorkányok ellen. Tudni vélték, hogy a kaporból és kapormagból főzött tea segítségével a boszorkányokat meg lehet fosztani varázserejüktől is: „Minden átkot megtör”.

Viszont alkalmazták szerelmi bájitalokhoz, és egyéb varázsitalokhoz is.

2010-ben a kerti kapor nyerte el az Év Növénye címet a Nemzetközi füvészek Szövetségétől.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .