Kamilla

Kamilla

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Kamilla -Matricaria chamomilla

„Kis virág a kamilla, de csodás

Feje pöttöm, ereje óriás:

A lázat kitörni nem engedi”

  1. századi író, Imreh András fordítása

Egyéb népi nevei orvosi székfű, anyafű, katóka, mesterfű, marmancs, musacél, papvirág, perefűvirág, pipike, pipörefű, Szent Iván-pipitér, széksaláta, szíkivirág, szüzek anyja, teafű, bubulyka. Erdélyben édesalmabüzünek is nevezik.

Már az ókori Egyiptomban is különösen tisztelték, Napisten ajándékának tekintették. használták női bajok, meghűlés, láz gyógyítására, az úgynevezett Élet Házában. Az Élet Házai mindig egy nagyobb templom mellett álltak, és papok gyógyították a hozzájuk fordulókat. A mumifikálásnál használt balzsamozó olaj egyik alkotóeleme volt.

Dioszkoridész görög orvos és Plinius római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszokra ajánlotta, valamint női bajokat orvosoltak vele. Latin neve is erre utal: Matrix jelentése anya.

Keresztény szimbolikában gyógynövény volta miatt Mária lelki gyógyító erejével hozták összefüggésbe.

Szent János június 24-i ünnepén kamillából font koszorút tettek a házak kapujára, hogy a házat elkerüljék a viharok, védje az ott lakókat a villámlástól. Természetesen az éjszaka gyújtott máglyára is dobtak más illatos gyógynövényekkel együtt, hogy a gyógynövények bajelhárító varázserejében bízva. A máglya füstjét még a beteg emberekkel is belélegeztették, hogy meggyógyuljanak.

Szent Anna (július 26.) virága is, a Szent ünnepnapján kamilla-csokorral a kézben mentek misére.

Angolszász területeken a 9 szent gyógynövénye közé tartozott, maythen néven ismerték, és már a Lacnunga című kéziratukban is gyógyító növényként szerepel.

Wales déli részén gyakran ültették sírokra is.

Tudor-kori Angliában az alázatosság és a türelem jelképe volt.

Több évszázados hagyomány, hogy a koronázási szertartás alatt a leendő uralkodó különböző gyógynövényekből összeállított csokrot tart a kezében, ahogy ezt II. Erzsébet is tette 1953-as koronázásakor. Ennek a gyógynövény-csokornak is része volt a kamilla.

Hieronymus Bock német botanikus így írt 1570-ben: „Az egészen közönséges kamilla a legjobb orvosságunk. E virág nélkül nem sokra jutunk. Bárki számára aligha van hasznosabb gyógynövény, mert a kamilla szinte minden nyavalyában alkalmazható.”

Szikes vidékeken szőnyegként borítja a tájat, könnyen begyűjthető az úgynevezett kamilla-fésűvel, ami csak a növény virágját gyűjti be.

Falusi esküvőkön a menyasszonyokat gyakran kamilla-virággal szórták meg.

A portákat pedig kamilla-virággal szórták körben, védelmi céllal.

Nicholas Culpeper szerint a kamilla uralkodó bolygója a Nap, és a december 17-én született emberek virága.

Virágnyelven az érzékek, vagy a szellem nyugalma jelentéssel bír.

Nyugtató, szorongásoldó, álmatlanság elleni szer, emésztési zavarok, hasmenés ellen használták, sebek, bőrgyulladások ellenszere, a kozmetikai ipar legfőbb alapanyaga.

Növények doktorának is nevezik: ha a kertben egy beteg növény mellé ültetjük, az jobban lesz.

Gyűjteni akkor célszerű, ha a fehér szirmok már egy picit a vízszintestől lefelé hajlanak, napfényes időben, déli órákban. Szedését megkönnyíti a kamillafésű, ami csak a virágfejeket gyűjti be.

Szárítani egy rétegben szabad csak, mert könnyen befülled.

Magyar, vagy német kamilla: Matricaria chamomilla a legmagasabb hatóanyag-tartalmú kamillafajta.

Római kamilla: Chamaemelum nobile – illóolaja nem lesz kék

Alföldi kamilla felkerült az európai uniós védett növények listájára – kezdeményezték a hungaricumnak történő besorolást is

A kozmetikai ipar által felhasznált kamilla 90 %-t Szarvasgede térsége adja.

A kék szín a lepárlás során keletkezik, amikor is az azulén kamazulénné alakul át.

Szőke haj öblítésére kiválóan alkalmas, ragyogóvá, csillogóvá teszi a hajat.

Világszerte a legismertebb, legtöbbször vizsgált és leggyakrabban használt gyógynövény.

Teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, fertőtlenítő, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Külsőleg szemborogató, toroköblítő.

Illóolaját a legtöbb kozmetikum tartalmazza.

2016-ban a kamilla lett az év gyógynövénye.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .