Júliusi jeles napok

Júliusi jeles napok

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Szent Jakab hava, régi kalendáriumok szerint nyárhó, ősi magyar neve pedig Áldás hava volt.

Nevét Julius Caesarról kapta, kinek uralkodása alatt vezették be a Julianus-naptárt. Eredetileg Quintilis (ötös) volt, lévén az év ötödik hónapja.

Ebben a hónapban kevés jeles napot találunk, lévén a legtöbb mezőgazdasági munka erre az időszakra esik, nem értek rá ünnepelni. Az igazi nagy, az egész falut érintő ünnepek az aratóünnepek voltak, természetesen ez a termés betakarításának idejétől függött.

július 20. Illés napja

Ezen a napon gyakoriak a viharok, ezt a népnyelv úgy mondja, hogy „zörög Illés szekere”. Éppen ezért a mezei munkák tilalomnapja, nehogy villám csapjon a szabad ég alatt dolgozókra. Gyakoriak voltak a jégverések is, sőt, a villámok gyakran felgyújtották a széna-kazlakat is.

július 22. Mária Magdolna napja

Ezen a napon sokszor esik az eső, a népnyelv szerint ilyenkor Mária Magdolna siratja bűneit. Asszonyi dologtiltó nap, ezen a napon tilos volt a mosás, sütés.

július 26. Anna napja

Szűz Mária édesanyjának középkori ünnepe, ő Jézus nagymamája ezért a nagymamák védőszentje lett. Hozzá imádkoznak a meddő asszonyok, hiszen hosszú meddőség után szülte meg Máriát. Várandós asszonyok könnyű szülésért imádkoztak hozzá. Védőszentje még a szövőmunkásoknak, csipkeverőknek, seprűkötőknek.

Magyarok keddasszony napjának tartják, mert kedden született, kedden született és „keddön szabadula meg a testnek tömlöcéből”.

Ha ezen a héten nem ázott meg a föld, nem lett kukorica.

Ha jó az idő, elkezdik szedni az annababot, illetve elkezdődött a kender nyűvése is. Anna napja haláljósló nap is. Ezen a napon kora reggel virágkoszorút kötöttek, majd a háztetőre dobálták. Számolták, hogy hányadik próbálkozásra akad fenn, és annyi év múlva „várható” a halál.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .