József napja

József napja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Március 19-én köszöntjük Józsefeket névnapjuk alkalmából.

József napján a bukovinai magyarok a tavasz első napját ünnepelték e napon, munkatilalommal. Ilyenkor mindenkinek meg kellett fürdenie és tiszta fehérneműt húznia. Úgy tartották, hogy József napja után már kalapáccsal sem lehet a füvet visszaverni a földbe. A hagyomány szerint Szent József kiosztotta a madaraknak a sípot – ezen a napon megszólalnak a madarak. Időjárás- és termésjósló nap. Az Alföldön, ha ezen a napon szivárványt látnak, úgy mondják, hogy a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros sáv bő bortermést ígér. Viszont az Ipoly mentén úgy tartják, hogy a mai nap rossz időjárása sok halottat jelez arra az évre. Mura-vidékén úgy mondják, „amilyen az idő József-napkor, olyan lesz Péter Pálkor és szénahordáskor”.

„József a neved napján a boroskancsót érd el,

Amíg a halál a torkodra nem térdel! – kedves kis köszöntő a Józsefeknek, akik a Drávaszögben ünnepelték a nevük napját. Ekkor az ünnepelt a pincéjében látta vendégül a barátokat.

Jósoltak a hazatérő gólyák tollazatából is: ha piszkos volt a tollruhájuk, akkor bőséges termésre számítottak, míg a tiszta tollazat szűkösséget jelentett.

Ezen a napon tilos volt kölcsön adni.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .