Itt a tavasz

Itt a tavasz

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Itt a tavasz, nyílnak a virágok. Már most érdemes a szép, színes, illatos virágok ízét, zamatát megőrizni, hogy a nagy nyári forróságban enyhet adjanak, vagy az őszi-téli ködös-nyirkos időkben gyógyítsanak. A fák-bokrok virágait nemcsak szárítva tudjuk tea-alapanyagnak eltenni, hanem rendkívül finom szörpöket, szirupokat is tudunk készíteni.

A receptekben megadott cukor mennyisége elsőre talán soknak tűnhet, de a cukor tartósítja a virágszörpöket-szirupokat. Ha nem télire szánjuk a szörpöt, csak friss fogyasztásával számolunk, úgy csökkentsük felére a cukor mennyiségét. Ilyenkor tároljuk hűtőben, és mihamarabb fogyasszuk el. A szirupban ázott virágszirmokat se dobjuk ki, leszűrve tegyünk hozzá 2-3 karikára vágott citromot, öntsük fel vízzel és fogyasszuk úgy el. Általános szabály, hogy virágot napos időben érdemes szedni, dél körül. Eső utáni nap még nem érdemes, mert túl sok vizet fog a virág tartalmazni és kevesebb virágporral rendelkezik. A virágokat minden esetben kocsiúttól távoli fákról, bokrokról szedjük, szállításukra legjobb a tiszta papírzacskó, papírdoboz. (A textilből készült gyűjtőzsák sokszor rabul ejti a virágport.) Ha kellően tiszta helyről szedjük a virágokat, szükségtelen megmosni, így több virágport tudnunk a szirupba zárni, aromásabb szörpöt kapunk.

A lenti receptbe az akácvirágból készült szörp receptjét írtam le, de az alaprecept helyettesíthető bodzavirággal, orgona-virággal, hársfavirággal, akár ibolyával is. A télire elkészített tömény szörp ajánlott hígítási aránya 1:7.

A lila orgona virága veszít a színéből, amin segíthetünk egy apró konyhai fortéllyal: készítsünk 20 dkg cukorból sima karamellt és keverjük a leszűrt szörpbe. Így egy borostyánszínű italt kapunk a sápadt-opálos szörp helyett. (Bár az opálos is ugyanolyan finom.) Természetesen a 20 dkg cukrot a 2 kg-ból vegyük el.

Szirupot is könnyen készíthetünk virágokból a következőképpen: sterilizált befőttesüvegbe rétegezzünk cukrot és virágszirmot, felváltva. Az aljára és tetejére cukor kerüljön. Két-három nap után a cukor elkezd levet engedni, a virág bebarnul, mennyisége megcsappan. Ilyenkor fel lehet – és ajánlott is – az üveget friss virágszirmokkal és cukorral tölteni. Körülbelül 7 nap elteltével (lehet több is, akár 10-12 nap is) megáll a töpörödés, ekkor a szirup elkészült, szűrjük le, és tegyük kiforrázott üvegekbe.

Nagyon finom szirup készíthető kakukkfűből, zsályából, citromfűből.

Az ígért akácszörp recept:

  • Akácvirág-szirom jó sok (minél több, annál finomabb)
  • 2 kg cukor
  • 3 dkg citromsav (legtisztább a gyógyszertári, érdemes onnan beszerezni)
  • 1 kiskanál szalicil

A 2 kg cukorból 2 liter vízzel szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, keverjük bele óvatosan a lecsipegetett virágokat. Tegyük félre, könnyű ruhával takarjuk le, és időnként megkeverve hagyjuk kb. 5-6 órát ázni. Szűrjük le a szörpöt, majd vegyünk ki belőle egy keveset, abban oldjuk fel a citromsavat, majd a felolvadt citromsavat öntsük a szörphöz és keverjük össze. Töltsük tiszta üvegekbe. Az üvegek tetejét fedjük be egy réteg celofánnal, erre tegyünk egy késhegynyi szalicilt, majd borítsunk rá még egy réteg celofánt, és kössük le. Aki akarja, még a kupakot is rácsavarhatja a celofánra.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..