Itt a nyár!

Itt a nyár!

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Nyár van. Meleg, száraz idő. A különböző gyümölcslevesek és zöldséglevesek szezonja, sokszor az ember nem is kíván mást, mint egy tányér levest.

Élettanilag  ilyenkor a tüzes alkat szenved leginkább. A tüzes alkatok a fenti levest készítsék nyersen, ilyenkor ne főzőtejszínt, hanem habtejszínt használjanak. Sűrítést itt ne liszttel, hanem a gyümölcs egy részének pürésítésével végezzék. A hűtő hatást még inkább fokozhatjuk, ha a kész levesbe a leves jellegének megfelelő gyümölcsfagylaltot, vagy vanília-fagylaltot teszünk. A tüzes alkatnak javasolhatóak a nyers ételek, hiszen a főzés közben az ételbe kerülő hőt elkerülheti. Viszont érdemes vigyázniuk a nyers salátákkal is, mert a szél-energia felkorbácsolhatja a tüzet. Érdemes a tüzes alkatnak az ételeit tejjel, tejszínnel készíteni, hiszen a tej, tejszín a legerősebb tűz-csökkentők. A saláták önteteibe is kerülhet bőven tejföl, kefir, joghurt. A tüzesek kerüljék ebben az időszakban a mézet, hiszen fűtő hatású, szemben a cukorral, mely hűtő.

A gyümölcslevesek, olajos, páclevek ízesítésére használunk még citromlevet, -héjat, és narancslevet, -héjat. A citrom csökkenti a szelet és a tüzet, míg a narancs csökkenti a szelet és vizet, viszont növelheti a tüzet. (Gondoljunk arra, hogy a narancs a téli sütik és egyéb ételek szinte elmaradhatatlan fűszere – joggal.)

Vizes alkat jól érzi magát, hiszen a hideg, nedves minősége kicsit felmelegszik, kiszárad. A fenti levest lassan főzze, hogy minél több hő-üzenet menjen át az ételbe, és csak kevés tejjel, tejföllel „selymesítse”. Ez az alkat bátrabban használja a fahéjat, szegfűszeget.

Szeles alkat tegyen egy kis kókuszt a levesbe, stabilizálja, földhöz köti. Aki nem szereti, hogy kókuszreszelék úszkál a levesben, az a tejbe áztassa be a kókuszreszeléket egy éjszakára, és az ízesített tejjel készítse a levest.

A nyár a grill- és kerti-partyk ideje is. Már a hús/zöldség kiválasztásával megadhatjuk az alapminőséget, hiszen a csirke szeles, a pulyka tüzes, a sertéshús ugyan mindhárom energiát növeli, mégis inkább vizes típusú az édes íz miatt. Nyáron kedveltek a sült halak, ők tüzes típusúak. A só stabilizál a legjobban, a szeles alkatot megfogja, ők válasszanak inkább tengeri halat. Itt a fűszerezéssel-pácolással vihetjük el a kívánt irányba az ételt. A bors és mustár elviszi tüzes irányba.

A pác olajának megválasztása is fontos. A napraforgó olaja mindhárom energiát csökkenti (bár a tüzet és vizet enyhén fokozhatja), a szezámolaj a szelet csökkenti, a tüzet-vizet növeli.

A kefir növeli a szelet, de csökkenti a tüzet-vizet, ezért a nagy nyári melegben ajánlott salátaöntet-alap. A joghurt csökkenti a szelet, viszont növeli a tüzet-vizet – ezért inkább a szeles-alkatok válasszák öntet-alapnak.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .