Illés napja- július 20.

Illés napja- július 20.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Általános történet, hogy Illésnek nem szabad megtudnia, mikor van a neve napja, mert ha megtudja, olyan parádét csapna – lőne, mennydörögne, villámlana – hogy még a föld is megreszketne belé. Kérdezgeti is Istent – más változatban az angyalokat –, hogy mikor van az ő neve napja. Isten válaszol, hogy majd később. Kicsivel később újra kérdi Illés, hogy mikor lészen az ő neve napja? Isten úgy válaszol, hogy már régen elmúlt. Erre Illés rettentően dörögni kezd, keresi a neve napját. A szájhagyomány úgy tartja, hogy ha vihar és mennydörgés volt ezen a napon: „akkor tennap eltalálta, mert jókat lőtt”. Ha elmarad ezen a napon a zivatar, akkor a somogyszentpáliak azt mondják, hogy „Illés elfelejtette, hogy neve naptya van.”

Fennmarad egy ráolvasás a vihar idejére:

„Énok és Illés!

Lassan zörgessétek az egeket,

mer nálunk van a boldogságos Szűz Mária

az ő egyszülött fiával szállásul

Énok és Illés, hozzátok el azon kenetet,

mellyel az Úr Jézus szent testét kentétök mög.

Kenjétek meg szívünket, lelkünket,

házunk belsejét,

kapufélfánkat,

hogy semmi veszödelöm ne ártson”.

Székelykevén úgy tartják, hogy az Illés-napi eső miatt lyukas mogyoró és dió terem.

Doroszlón egyrészt azt mondják, hogy Illés, Anna, Jakab – három szeles nap.

Illés rossz, mert áldást nem hoz.

A Balaton-nagybereki pásztorok ezen a napon ünneplőt vettek, bementek a csehi, vagy boglári templomba, és misét hallgattak. Vitték magukkal az ostort is, amit a mise után megszenteltettek.

Mivel ezen a napon gyakoriak a viharok, ezt a népnyelv úgy mondja, hogy „zörög Illés szekere”. Mondják azt is, hogy „Illés kergeti Annát (kinek névnapja július 26.) Szeged környékén úgy tartják, hogy Illés „a kevély angyalokat hajigálja le az égből”.

Éppen ezért a mezei munkák tilalomnapja, nehogy villám csapjon a szabad ég alatt dolgozókra. Gyakoriak voltak a jégverések is, sőt, a villámok a szénakazlakat is gyakran felgyújtották.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .