Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A bugás macskamenta (Nepeta pannonica) a monda szerint táltosaink egyik itala volt.

A macskamenta nevet azért kapta, mert a macskák erős ingert éreznek, hogy megszaglásszák, megrágcsálják, vagy csak egyszerűen belefetrengjenek a macskamenta közé.

Bibliában a menta név szerint megjelenik: „Jaj néktek képmutató Írástudók és Farizeusok, mert megdézsmáljátok a méntát, a kaprot, és köményt: és elhagynátok mi a törvényben fő dolog volna, az ítélet, az irgalmasságot és a tökéletességet. (Mát. 23:23)

Dioszkoridész: a méntha a Vénus szerelmét felvidittya, mely dolog indította a régieket, hogy a hadi időkben a vitézektül eltiltották.

Csapó József debreceni orvos doktor 1775-ben Új füves és virágos magyar kert című művében hétféle mentát ír le.

 Érdekesség, hogy a Nepetaparviflora, vagyis a borsos macskamenta sztyeppi növénymaradvány, mely Tauscher Gyula Ágoston (1833-1882) HerbariumCarpato-Pannonicum gyűjteményében szerepelt, ám ezt sokáig nem tartották hitelesnek, mivel nem találkozott vele senki.1992-ben Lendvai Gábor újrafelfedezte Mezőföld löszös völgyeiben. Fokozottan védett faj, jelenleg isritkaságnak számít.

Melius Péter szerint:

„Ez egyik a Boldogasszony méntája, a másik a fodorménta, harmadik a veres ménta, fekete és viziménta, a fodorménta jobb mindeniknél”. (Herbarium, 1578. Kolozsvár)

Lippay Posoni kertjében pedig azt írja: „Fodor méntának nincs igen keleti az étekbe: hanem valamit tehetnek a sásába, az gyönge levelibül az misculantiában” 1664.

Áprily Lajos így ír Menta című versének első sorában:

„Magját valaki Krőzus

kezével szórta szét:

menta-kert a patakpart,

menta-mező a rét”

Menta nevének mitológiája:

Hádész, az Alvilág ura egyik nap a Kókütosz, a Siránkozás folyójánál sétált, amikor meglátott egy halványzöld ruhás leányt, megérezte parfümjének illatát, beleszeretett és el akarta csábítani: Ő volt Minthé nimfa, a folyó leánya. A megriadt leányt Perszephoné édes illatú fűvé változtatta, így megmentette férje közeledésétől. Egy másik verzió szerint Minthé najád, tehát alvilági nimfa volt, Kókütosz folyó leánya. Szomorú volt, mert még soha nem látta a napfényt, nem érezte a szellőt. A Kókütosz folyó partján találkozott Hádésszal, aki magányosan sétált, mert felesége, Perszephoné éppen a felső világban tartózkodott, ahol édesanyját látogatta meg.  Hádész megígérte Minthének, hogy megmutatja neki a felső világot, és Pülosz városában kötöttek ki. Minthé úgy gondolta, hogy Hádész elveszi őt feleségül, és ő lesz az Alvilág királynéja. Ez persze Perszephoné tudomására jutott, akimérgében eltaposta a lányt, és lába alatt apró, zöld növények maradtak.

Frissen salátákba virágát és levelét, szószokba és levesekbe főleg levelét használjuk, bár inkább a borsos menta és az enyhébb fodormenta felhasználása terjedt el.

Használjuk gyomorsav csökkentésére, az emésztés könnyítésére.

Hiperaktivitás csökkentésére használják nyugtató és stresszoldó hatását, ezért nyugtatja az ideges, gyenge gyomrot is.

Álmatlanság ellen is használják nyugtató hatását.

Vérnyomáscsökkentő.

Lázcsillapító, izzasztó, erős fertőtlenítő.

Gyógyszer- és kozmetikai ipar fogporok, fogkrémek, szájvizek készítéséhez használja, valamint a mentol hűtő és fájdalomcsillapító hatását kihasználva krémekbe keverik.

A macskamenta szárítmányával macskajátékokat, kis párnácskákat töltenek meg.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .