Hűvösebb őszi és hideg téli estékre készülve…

Hűvösebb őszi és hideg téli estékre készülve…

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, a hideg üdítők helyett inkább a meleg aromás italok felé fordulunk. Érdemes a drága bolti fűszerkeverék helyett elkészíteni a mi saját keverékünket. Rendesen lezárt üvegben 3-6 hónapig eláll, így nem kell mindig egyesével kimérni a hozzávalókat, érdemes nagyobb mennyiséget bekeverni. Ezzel a keverékkel nem csak mézeskalácsokat lehet ízesíteni. Nagyon szereti a sütőtök, a forralt bor, a melegített alma- és szőlőlé, a különböző gyümölcsraguk, tortakrémek és pitetöltelékek.

 Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • fél teáskanálnyi őrölt gyömbér – picit kevesebb is lehet
  • 3 csipet őrölt kardamom
  • 3 csipet őrölt szegfűszeg
  • 3 csipet őrölt csillagánizs – sima ánizsmag is megteszi
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 1 csipet őrölt édesköménymag
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt bors

Az arányokat természetesen ízlés szerint változtathatjuk.

Vigyázzunk az őrölt gyömbér mennyiségével, mert nagyon megemelheti a vérnyomást, hirtelen kimelegíti a testet. A kardamommag pedig a szívre hat erőteljesen, heves szívdobogást okozhat. Ha a családban ilyen állapotok fordulnak elő, csökkentsük a mennyiséget. Elég annyi, ha a keverékből nem derül ki, hogy miért olyan finom. Mivel a fűszerek – a fahéj, az édesköménymag, az ánizs – édeskések, a sütemények édesítésénél vegyük ezt figyelembe.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..