Hull a szilva….

Hull a szilva….

Ha tetszett a cikk osszd meg!

„Hull a szilva a fáról, most jövök a tanyáról,
Ej, haj, ruca-ruca kukorica derce.

Egyik ága lehajlott, az én rózsán elhagyott,
Ej, haj, ruca-ruca kukorica derce.

Kis kalapom fekete, páva tolla van benne,
Ej, haj, ruca-ruca kukorica derce.”

Legnépszerűbb ételrecept a megkérdezettek többsége szerint a szilvás gombóc. Az alábbi recept Ínyesmestertől származik, nekem ez vált be, nem cserélem le. Időnként ugyan elkalandozok, mert szeretek kipróbálni újdonságokat, de rendszerint visszatérek a megbízható, bevált recepthez.

A szilva az a gyümölcs, amelyik zölden piros és éretten pedig kék vagy lila. Azért ez a kitétel általában csak a besztercei fajtára igaz, a ringlófélékre, amiket szintén a szilvákhoz sorolunk, már nem. A szilvafajtákhoz közel kétezer fajtát sorolnak, ezért formáját tekintve is sokfélék lehetnek, kerek, tojásdad, hosszúkás formájúak. Nagy valószínűséggel a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik, és innen terjedt el a rómaiak közvetítésével az egész kontinensen.

A szilva energetikailag a szelet csökkenti, a tüzet, vizet fokozza.

Íze édes és fanyar.

 A friss szilvának mintegy 85 %-a víz, ezért rendkívül jó fogyókúrás gyümölcs, energiatartalma kb. 50 kalória tízdekánként. Főleg B-vitaminokban és C-vitaminban gazdag, de található benne A és A-provitamin is. Javítja a szervezet ellenálló képességét, védi a szívet és az érrendszert. Héjában rendkívül sok a rost, ezért jó bélmozgató.

Könnyű aszalni, így télen sem nélkülözzük áldásos hatását. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy aszalás során a víztartalmát elveszíti, így cukortartalma fajlagosan megnövekszik. Ekkor már azért fogyókúrázók óvatosabban fogyasszák. Aszalt szilvából és készíthetünk fűszeres levest, fahéjjal, szegfűszeggel, pici szerecsendióval. Ha gyerek nem eszik belőle, akkor egy leheletnyi (löttyintésnyi) konyakkal is feldobhatjuk, és a tetejét megszórhatjuk pirított mandula-forgáccsal. Tehetünk aszalt szilvát a gyümölcskenyerekbe, a reggeli zabkásánkba, készíthetünk belőle szilva-rösztit is, ami kellemes kísérője lehet a vadból készült sülteknek, egyéb sült húsoknak is.

Külön szót érdemel a kukorica derce. A derce a daránál finomabb, lisztnél picit durvább szemű őrlemény. Rosttartalma magas. Használták töltött káposzta töltelékébe, hurka töltelékébe keverték, készítettek belőle kását is. főzhető belőle gombóc, galuska is. Ritkán kapható, helyette használhatunk kukoricadarát, vagy kukoricalisztet is. Gluténmentes diétába remekül beilleszthető. A kukoricából készülő polentát/prószát/málét sokfelé ismerik. Az egyik legegyszerűbb a vasi málé.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..