Hideg paradicsomleves

Hideg paradicsomleves
- érett paradicsom
- 1 kis zöldpaprika
- 1 közepes uborka
- 1 közepes hagyma
- 3 evőkanál borecet
- 3 evőkanál oliva-olaj
- (eredeti recept szerint kell hozzá még fehér kenyér és fokhagyma is)
- lehet bele bazsalikomot, oreganot tenni – óvatosan, hiszen ezek a fűszerek melegítenek.
Előző nap az érett paradicsomok egy részét felkarikázzuk, közé keverjük a kenyérdarabkákat és a fokhagymát, az ecetet, és az olivát. Másnap ezt az elegyet pürésítjük-turmixoljuk. Hozzákeverjük a többi érett paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát felkockázva, majd jéghideg vízzel a kívánt mennyiségre hígítjuk.
Egyszerűbb változatban az összes hozzávalót apró kockára vágjuk, majd pürésítés után öntjük fel a jéghideg vízzel, majd 3-4 órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. (Ekkor nem teszünk bele kenyeret!!! De lehet hozzá pirított zsemlekockát kínálni.)