Hagyományos lángos

- 500 g BL 80 kenyérliszt, vagy BL 55 sima liszt
- 2-2,5 deci víz – legjobb a krumpli főzővize
- fél teáskanyálnyi só
- 10 g élesztő
- csipet cukor
- 100 g főtt krumpli – elhagyható
Főzzük meg a krumplit. (Ha héjában főzzük, akkor természetesen a főzővizet nem használjuk fel!) Ha meghámozva főzzük, a vízbe ne tegyünk sót, mert bizonytalan, hogy a liszt mennyi folyadékot vesz fel, és így nem tudjuk a tésztánk sósságát szabályozni.
A megfőtt krumplit reszeljük le, vagy nyomjuk át.
A lisztet szitáljuk át, tegyük bele a sót.
Közepébe készítsünk fészket, morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk rá egy csipet cukrot, majd oldalról keverjünk hozzá egy kis lisztet, takarjuk le 10-15 percre.
Ha szépen felhabosodott a kovász, adjuk hozzá a lereszelt krumplit, és kezdjük el dagasztani. A vizet apránként adjuk hozzá, és jól dolgozzuk ki.
Hagyjuk a duplájára kelni.
Gyúrjuk át egy kicsit, és picit beolajozott kézzel formáljunk a tésztából kis gombócokat, ahány és amekkora lángosokat sütni szeretnénk.
Majdnem forró olajban süssük ki a lángosokat. Szedjük papírtörlőre, majd élére állítva sorakoztassuk, így nem áztatják el egymást.
Ez a tészta le is fagyasztható, ekkor előző este vegyük ki a fagyasztóból és tegyük a konyhapultra. (Nyáron elég 3-4 órával előbb kivenni.)