Garam masala

Garam masala

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A garam masala nem egy fűszer, hanem egy barnás-sárgás keverék. Nevében a masala jelentése keverék, a garam pedig csípőst jelent. Indiában ahány ház, annyi szokás elve alapján, mindenhol mást tartalmaz, illetve a felhasznált fűszerek arányai változhatnak.

Amit minden garammasala tartalmaz:

  • 4 evőkanál egész koriander-mag
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • fél evőkanál kardamommag
  • fél evőkanál szegfűszeg
  • fél evőkanál fahéj
  • fél evőkanál babérlevél
  • fél evőkanál lepkeszegmag (görögszéna)

Vastag falú serpenyőben, lángelosztó felett – amennyiben gázon készítjük – szárazon megpirítjuk a fűszereket, nagyon óvatosan, sűrűn kevergetve, nehogy megkeseredjenek.  A lepkeszegmagot érdemes egy kicsit később beletenni, mert nagyon hamar megkeseredhet. A magoknak pattogniuk kell. Ha megpirultak, tegyük tepsibe kihűlni, és kezdetben azért keverjünk rajta néhányat, mert a fűszermagok tartják a hőt, és álltukban is képese továbbpirulni. A kardamomból szedjük ki a fekete pici magocskákat. Törjük meg a magokat, vagy őröljük porrá, majd tegyük üvegekbe.

Masalánkat dúsíthatjuk még asa-foetidával, kurkumával, őrölt gyömbérrel, cayenne-i borssal, fokhagymával, csillagánizzsal, szerecsendió virágjával, és magával a szerecsendióval is. Adhatunk hozzá még mákot, szezámmagot, kókuszreszeléket, kari-levelet, mustármagot is. Indiában használják a fekete mustármagot is, az ayurvéda azonban csak heti egy alkalommal ajánlja fogyasztását.

Létezik édes változata is

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..