Fűszervaj

Tombol a nyár, most könnyedén beszerezhetünk illatos fűszernövényeket. (Vagy szedhetünk saját kertünkben, vagy erkélyünkön.)
Hozzávalók:
500 g vaj
3 csokor petrezselyem
1 csokor bazsalikom
3 szál kakukkfű
3 szál oregano
fél csokor metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
Ez egy általános recept, mindenki úgy variálja, ahogy szeretné. Ebben a variációban a nagyon illatos tárkony és kapor nem szerepel, mert az nem mindenhez illik.
A zöldfűszereket mossuk meg, és szárítsuk le.
A vajat keverjük habosra, nyomjuk bele a fokhagymát.
Keverjük hozzá a zöldfűszereket is, és a reszelt citromhéjat. Dolgozzuk el.
Sót nem teszünk bele, mert a só a zöldfűszerekből kivonja a nedvességet. Ha nem akarjuk lefagyasztani, hanem frissen akarjuk felhasználni, tehetünk bele sót és borsot is.
Ha fagyasztani is akarjuk, akkor a fagyasztani kívánt mennyiséget tegyük alufóliára, csomagoljuk be, mint a szaloncukrot, és formázzunk belőle hengert. Mehet a fagyasztóba. Amikor szükségünk van a fűszeres vajra, recés késsel megfelelő karikákat vághatunk, vagy egy reszelővel a kívánt mennyiség a hengerből lereszelhető.
Nyomhatunk a vajkrémből csillagvégű habzsákból hullámos kupacokat is egy fémtálcára, majd tálcástól fagyasszuk le. Másnap egy késsel a vajrózsák a tálcáról lepattinthatóak, és egy dobozban simán tárolhatók a fagyasztóban.
Hűtsük le a vajat, majd két fólia között nyújtsuk ki, és különböző formákkal szúrjuk ki. Így lehet a büféasztalok ehető dísze is.
Ez a fűszervaj lehet krémlevesek alapja, grillezett zöldségek ízesítője, lehet akár egy héjában sült krumplinak is a koronája. Natúr húsok is örülnek neki. Sima párolt rizst is piríthatjuk a fűszervajon egy-két percig, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel. Tölthetjük bagett belsejébe, vagy kenhetjük egyszerűen a pirítósra is.