Fűszeres szirup forralt borhoz, teához

- 7 deci víz
- 200 g cukor
- 3 evőkanál szegfűszeg
- 1 evőkanál szegfűbors
- 3 csillagánizs vagy egy teáskanálnyi ánizsmag
- 3 nagy fahéjrúd
- 1 kezeletlen narancs héja és leve
- 1 kezeletlen citrom héja
Tegyük bele a vízbe a fűszereket a narancshéj és lé, valamint a citromhéj kivételével. Ha felforrt, tegyük bele a citrusok héját is és a narancs levét.
Csendes forralással forraljuk kb. 7-8 percig.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd kiforrázott üvegekbe szűrjük le.
Adagolása forralt borhoz: általában 7 deci borhoz tegyük 2 deci szirupot, és 1-2 deci vizet, ízlés szerint.
A vizet tegyük fel melegedni, adjuk hozzá a szirupot, majd ha felolvadt, öntsük hozzá a bort, és melegítsük fel, forralás nélkül.
Adagolása teához: forrázzuk le a teafüvet, majd 2 deci teához egy teáskanálnyi szirupot keverjünk. (Ízlés szerint akár többet is, bár figyeljünk arra, hogy ne töményen használjuk – a jóból is megárt a sok.)