Fűben, fában orvosság…

Fűben, fában orvosság…

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Fűben, fában orvosság,-avagy hogyan szedjünk gyógynövényeket, termeseket, stb.

„Az Úr megalkotta a füveket a jószág gyarapodására és a gyógynövényeket az emberiség szolgálatára.” 140, zsoltár, XIV. ének

„A gyógyszereket a földből adja az Úr, és az okos ember nem veti meg őket.” – Sirák fiának könyve, 38:4.

Itt a tavasz, induljunk gyógynövény-túrára. Néhány tanácsot írok a gyógynövények szedéséhez, tartósításához, feldolgozásához.

Gyűjtése:

Első és legfontosabb, hogy ismerjük a növényt. Remek növényhatározók, gyógynövényes szakkönyvek vannak forgalomban, és már létezik mobil-applikáció is a gyógy- és egyéb növények felismeréséhez, beazonosításához. Bármilyen ártalmatlannak tűnnek a növények, komoly veszélyforrások is, hiszen nagyon sok mérgező növény található a természetben. Vagy egyik növény külalakjában erősen hasonlít egy másikra, ami akár halálos tévedés okozója is lehet. (Pl. medvehagyma levele nagyon erősen hasonlít a gyöngyvirág levelére, bár korábban nyílik, de nyílási idejében lehet átfedés, és levelét megdörzsölve fokhagyma illatot áraszt. A gyöngyvirág viszont halált is okozhat!)

Régi herbáriumokban olvasható intelem, hogy a vadon található növényeknek csak egyhetedét szabad leszedni úgy, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a növényben. Tehát a teljes növényállományt nem szabad letarolni. Például ha a növény virágjára, vagy felső hajtásvégeire van szükségünk, ne húzzuk ki gyökeresen a növényt, hiszen akkor jövőre nem tudunk szedni.

A gyűjtőútra vigyünk magunkkal több papírzacskót, vászontáskát, amikbe a gyűjtött növényeket fajtánként be tudjuk tenni. Már a szedő-területen válogassunk, és csak a tiszta, ép, féregmentes levelet, virágot szedjük le.

A virágokat, leveleket legjobb a hajnali harmat felszáradása után, késő délelőtt, délben szedni. Fontos, hogy eső után várjunk még legalább két napot, hogy a növények szikkadjanak. A virágból a virágzás kezdetekor, levélből a virágzás előtt és alatt gyűjtsünk, gyökérből ősszel szedjünk (legjobb Skorpió havának Újholdja), termést pedig érés idején gyűjtsünk.

Ha gyökeret ásunk ki, akkor a földet temessük vissza, hogy az állatoknak, akár embereknek nehogy sérülést okozzunk. (Beleléphetnek a gödörbe, és bokarándulás, lábtörés is lehet a következmény.)

Figyeljünk oda a Hold járására is. A növényekben lévő nedvek a Hold-ciklust követik. Újholdkor a gyökérben van a legtöbb hatóerő, és Teliholdnál van a virágokban, vagy a növény csúcsán. Tehát Teliholdnál gyűjtsük a virágokat, leveleket, hajtásokat, termést, és kérget. Újholdkor érdemes a gyökereket, gumókat és a hagymákat szedni.

Fakérget (nyírfakéreg) kifejlett fáról télen gyűjtsünk, fiatal példányokról ősszel is lehet. Gyantás fákról tavasszal szedjünk kérget.

Figyeljünk arra, hogy csak tiszta gyűjtőterületről szedjünk, hiszen a virágokat, leveleket nem mossuk meg. A virágok legfontosabb aromáját a virágpor adja – pl. akácvirág, bodzavirág –, és ezt a mosással elveszítjük. Ezért autóutaktól távolabbi helyekre menjünk, illetve kerüljük még a szántóföldek közvetlen közelét is – hiszen itt növényvédő szerektől lehet szennyezett a növény.

Természetvédelmi oltalom alatt álló területen a gyűjtés engedélyhez kötött.

A fokozottan védett területen, és a védett növényfajok gyűjtése tilos!

 A virágokat, leveleket száríthatjuk, ekkor szellős helyre tegyük, ahol rovarok sem támadhatják meg, és nem éri közvetlen napfény. Rovarok ellen védekezhetünk tüllel, szitával, rostával is. A nagy víztartalmú növényeket forgassuk gyakran, nehogy bepenészedjenek.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .