Fűben, fában orvosság – IV.

Zsíros kivonat
Ehhez a kivonási módhoz kizárólag sótlan, tartósítószert nem tartalmazó zsírt használjunk!
A zsír lehet liba- vagy kacsazsír, ghí, de a legjobb a disznózsír. Ha lehet, akkor mangalica. A legeslegjobb, ha mi sütjük ki zsírszalonnából.
Általában virágokból – körömvirág – készítünk zsíros krémet. Ekkor 250 g sertészsírhoz vegyünk 7-21 fej körömvirágról leszedett sziromlevelet (zöld rész ne kerüljön bele), lassan felmelegítjük, hogy ne forrjon, lezárjuk a lángot, megkeverjük, és lefedjük. Másnap lassan melegítsük fel újra, ne forrjon most se, és szűrjük le. Ha nagyon erős hatóanyagú krémet szeretnénk, akkor másnap szűrjük le a zsírt, majd tegyünk bele friss szirmokat. Ezt ismételjük meg harmadik nap is, és negyedik napon szűrjük le a készítményünket, tegyük sötét tégelybe. Erősíthetjük még a zsírunk hatását, ha a megfelelő növény illóolajából 3-7 cseppet a langyos zsírba cseppentünk. Ezt a zsírt használhatjuk masszázshoz, vagy keverhetjük méhviaszhoz, shea-vajhoz, vagy egyéb natúr alapkrémhez. Nagyon jó bőrápoló, sebgyógyító kenőcsöt kapunk. Itt is nagyon fontos a tiszta virág!!! Készíthetünk így veronikából, cickafarkból, stb. krémet.