Fűben, fában orvosság – III.

Fűben, fában orvosság – III.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Kivonat – extraktum

Ide tartozik a tinktúra, ami növényi részekből készített alkoholos, vagy vizes-alkoholos oldat, amit minimum 7 napig érlelnek.

Az esszencia tömény oldatot jelent, ami a latin essentia – lényeg szóból származik.

Többféle anyaggal készíthetünk kivonatot. Legegyszerűbb az alkoholos kivonat. Alkoholos kivonatból is többféle létezik, készíthetünk pálinka, vodka, gyógyszertári alkohol, konyak, vagy bor alapú kivonatot. Ezek alkoholtartalma magas, ezért adagolása mokkáskanállal történik. Az a lényeg, hogy jó minőségű alkoholt szerezzünk be, nekem legjobban a vodka vált be, mert íztelen, így a végeredmény ízét nem befolyásolja. Használhatunk pálinkát is (gyümölcs-, vagy gabonapálinkát, konyakot – bár a konyak is gyümölcspárlat.) Semmi esetre se mű, aromával pancsolt készítményt használjunk. Ilyenkor a kivonat ízét és energetikáját befolyásolni fogja a felhasznált pálinka fajtájra. Az alkoholos kivonatokat használhatjuk úgy, hogy pár cseppet, vagy mokkáskanálnyi mennyiséget vízbe, vagy teába teszünk, vagy simán lenyeljük.

Az alkoholos kivonatok külön csoportja a gyógybor. (Vina medicamentosa) Használjunk jó minőségi bort – ilyenkor a szárazat javaslom, és nem az édes fajtákat, lehet fehérbort, vagy vöröset használni. (Ilyen gyógybor például a galagonyabor, a vasbor, a rebarbarabor, stb.) Adagolása általában egy kis pohárnyi, tehát kb. 1 deci bor, étkezés előtt, vagy után, a gyógynövény függvényében. Napi nem több, mint háromszor egy-egy evőkanál legyen az adag. Ha gyógyszerként tekintünk rá, elég egy pohárka (1 deciliter) is délidőben.

Általános elkészítés:

A kiválasztott növénnyel töltsünk meg lazán félig, vagy háromnegyedig egy befőttesüveget, és öntsük fel a szesszel, és írjuk rá a befőttes üvegre, hogy mikor tettük be a növényt. Így tudjuk majd, hogy mennyi idő múlva kell leszűrni a készítményünket. Hagyjuk érni. Érési idő függ, hogy mit készítünk. Egy zölddió-kivonat likőrhöz hónapokig érik – Szent János napjától egészen karácsonyig. Általában azért csak 1 Hold-ciklusnyi időt kell kivárni és naponta összerázni. Ha tényleg nagyon hatásos szert szeretnénk előállítani, akkor 108x rázzuk meg, és a folyadékba mondjunk gyógyító mantrát. Amennyiben az alkohol a gondos lezárás ellenére párolog, töltsük fel újra az üveget, hogy a növényi részek ne érintkezzenek a levegővel.

Tegyünk rá címkét, hogy mikor szedtük a növényt, esetleg a Hold-állást is jelölhetjük az üvegen.

Kivonatot készíthetünk olajjal is. Ebben az esetben a növényekből főleg a zsírban oldódó vitaminok, hatóanyagok oldódnak ki. Itt használhatunk semleges napraforgó olajat, vagy akár repceolajat is. Rendkívül jó a paradicsom olajban, vagy a mediterrán fűszerolaj, amikor is saját ízlésünknek megfelelően állítjuk össze a fűszerolajat, ehhez én olívaolajat használok. Tehetünk az üveg aljára 3 gerezd megtisztított, de nem szétnyomott fokhagymát, 1 ág rozmaringot, és 3 ág bazsalikomot, de tehetünk bele oreganot, babérlevelet, kakukkfüvet, stb. Nagyon fontos, hogy olajjal légmentesen töltsük fel az üveget, mármint növényi rész ne lógjon ki, maradjon az olaj alatt. Rázogassuk meg, hogy még a buborékok is távozzanak, mert különben a levegővel érintkező növényi részek rothadásnak indulnak. Tegyük be a kamrába, vagy árnyékba. Egészen addig benne hagyhatjuk a növényeket, amíg meg nem kezdjük az üveget. Utána inkább szűrjük le az olajat, a benne lévő olajos fűszernövényeket felhasználhatjuk ragukhoz, zöldséges pitékhez, stb.

Nagyon jó bőrápoló olajat készíthetünk orbáncfűből. Az eljárás ugyanez, bár itt az átlátszó, tehát fehér befőttesüveget tegyük ki napra 3 hétre. Naponta rázzuk fel. Utána szűrjük le, a növényből nyomkodjuk ki az olajat és ezt a leszűrt olajat már sötét, barna vagy zöld üvegbe öntsük, és így tárolhatjuk. Ezt az olajat gyógyszertári alapkrémbe belekeverve használhatjuk, remek bőrápoló szer. Különösen jó ekcémára, DE!!! figyelembe kell venni speciális tulajdonságát, mivel fényérzékennyé tesz, tehát használata során kerüljük a napon levést, mert hólyagos égési sérüléseket is okozhat.

Az ecetes kivonatok elkészítése megegyezik az alkoholos kivonatok elkészítésével. Használjunk természetes bor- vagy almaecetet. Az ecet a friss növények kiváló tartósítója. Felhasználhatjuk a kivonatot borogatásokhoz, saláták ízesítésére,

Ide tartoznak még az elixírek is, ahol is egy alkoholos kivonatot sziruppal teszünk aromás folyadékká. (kakukkfű-elixír, rózsaelixír, stb.) Az elixír szó a latin főzet, vagy az arab al-iksir – párlat – szóból származhat.

Készíthetünk gyógyszörpöt is, hasonlóan a gyógyborhoz, de itt növények vizes kivonatát, gyümölcsök levét tartósítjuk cukorral, és hőkezeléssel. (Akácszörp, bodzaszörp, orgonaszörp, fekete ribizliszörp, málnaszörp, stb.)

Innen már csak egy lépés a gyógylekvárok készítése, amikor egy adott gyümölcsből gyógyhatását fokozó fűszerek hozzáadásával lekvárt készítünk – ilyen például a bodzabogyóból készülő vérgereblye, a szilvalekvár stb. Ide sorolható a méz is – például a pitypang-méz, ami igazából nem méz, hanem cukorsziruppal kivont pitypang.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..