Fűben, fában orvosság – II.

Fűben, fában orvosság – II.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Tárolása:

A legjobb a papírdoboz, a nem átlátszó üveg, vagy kerámia-tartó. Gyógynövények legnagyobb ellensége a fény és a nedvesség.  Az aromás növények (zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, stb.) általában egy évig használhatóak, utána aromájukat vesztik. Érdemes minden évben újra gyűjteni. A legtöbb növényt szárításként árnyékos, meleg helyre tették csokorba kötve, majd teljes száradás után morzsoljuk le. (Akkor, amikor már zörgős.) A gyökereket frissen még sikáljuk le, töröljük szárazra, majd aprítsuk fel, hogy könnyebben száradjon meg, és ne rothadjon, vagy penészedjen. Érdemes csak egy rétegben, csomagolópapíron, vagy konyhai papírtörlőn szétterítve szárítani.

Felhasználása:

A gyógynövényeket többféleképpen használhatjuk, belsőleg és külsőleg is.

Belsőleg használjuk a növények teáját – teaként készíthetünk áztatmányt, forrázatot és főzetet is – gyógybort, szirupokat, friss leveket, szörpöket, lekvárokat.

Külsőleg használjuk a növényből préselt friss levet, pépet, port, teát – borogatásra, fürdésre, pakolásra. Használhatunk kenőcsöt, olajat masszázshoz, szépségápoláshoz, sérülések ellátásához. Speciális felhasználása egyes gyógynövényeknek az öblögetés és gargalizálás, valamint a beöntés és az irrigálás. Szárított gyógynövények füstjét is belélegezhetjük – szárazan, hogy ha füstölőként, és nedvesen pedig a klasszikus inhalálásként használhatjuk.

 Elkészítési módozatok:

Általában ez frissen facsart lé, vigyázzunk, hogy mit használunk belsőleg és mely növényeket szabad csak külsőleg használni. A búzafűléhez a búzafüvet daráljuk le, majd csavarjuk ki. használhatunk aprítógépet, gyümölcscentrifugát, vagy speciális készüléket. Nyersen fogyasztható, hűtőben egy napig tárolható, tovább nem. Nyersen nagyon jó a friss krumpli kicsavart leve – reszeljük le a burgonyát, és csavarjuk ki, a leve nagyon jó gyomornyugtató. (Újabban éppen ellenkezőleg, óvják az embereket a nyers krumpli használatától. Nagyon kell figyelni, hogy csak újkrumplit használjunk nyersen, és ha bármiféle zöldes elszíneződést látunk, már nyersen ne fogyasszuk és főzés előtt is távolítsuk el az elszíneződött részt.)

Pép

Friss növényi részt megtörve, (zúzva, darálva, megvágva) pakolásként használjuk, vagyis külsőleg, borogatásként. (Káposztalevél, torma, vöröshagyma, paradicsom, stb). Használhatunk „vivőanyagként” túrót is, natúr túrót, tartósítószer-menteset. Így például a reszelt torma nem bántja a bőrt se. Vagy lenmaglisztbe keverjünk friss növényi pépet, és mint egy tapaszt, tegyük a gyógyítani kívánt területre. Minden esetben érdemes száraz kendővel, törölközővel ezt a testrészt betakarni.

Borogatás-Pakolás

Készülhet teából. Ekkor háromszor erősebb teát készítsünk, körülbelül 3 evőkanállal tegyünk 3 deci vízbe. Melegen, langyosan, vagy hidegen borogassuk be a kívánt testrészt. Használhatunk frissen kifacsart levet is borogatásra.

Vagy a fentebb leírt pépet a kívánt testrészre helyezve, pakolást készíthetünk.

Áztatmány

Főleg érzékenyebb, hatóanyagban gazdag növényeket – csipkebogyó, fagyöngy – áztatunk be 6-8 órára, hideg vízbe. Itt is fedjük le, hogy ne szennyeződjön az áztatmányunk, majd szűrjük le, és langyosítsuk meg. Semmi esetre se melegítsük!

 Forrázat

A növényi részekből (friss növényből kb. kétszeres mennyiség, vagy szárítmány) készíthetünk forrázatot. Ilyenkor kb. 3 deci vizet forraljunk fel, tegyünk 1 teáskanálnyi növényt a forró vízbe, és fedjük le, várjunk vele kb. 3-10 percet. Simán, vagy ízesítve fogyasszuk el. A víz legyen forró, de már ne forrjon. Egyes könyvek úgy írják, hogy a víz még mocorogjon.

Főzet

Általában a fás részeket, ágvégeket, magokat, gyökereket főzzük. (Fahéj, kardamom mag, szegfűszeg, és a mezei zsúrlót is főzni kell!!!)

Ilyenkor a növényi részeket hideg vízbe tesszük, és felfőzzük, de éppen csak keringessük mint a húslevest, hogy a víz ne lobogjon, hanem a növényi részek éppen hogy csak mocorogjanak a vízben.

Gyógynövény-zsákocska

Nagyon egyszerű felhasználási mód. A szárított gyógynövényekkel töltsünk meg egy pamutdarabot. Sima négyzet alakú anyagdarab közepére tegyük a növényeket, akár keveréket, és egyszerűen fonallal, madzaggal kössük össze. Ezt legtöbbször fürdővízhez használjuk. A madzagot akasszuk a csapra és ezen keresztül eresszük meg a meleg vizet a kádba. Ha fokozni akarjuk a hatást, a szárított növényre cseppentsünk illóolajat. Elég egy csepp. Dúsíthatjuk még – vagyis fokozhatjuk a hatást – ha egy fél marék sót is beleteszünk.

Vagy varrhatunk kis zsákocskákat, amit megtöltünk a gyógynövényekkel, például levendulával. Ha kis zsákot varrunk, magunkkal vihetjük, hogy elűzzük a stresszt, a rosszullétet. Esténként a párnánkra, az orrunk közelébe téve nyugodt alvást biztosít.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..