Flórián

Flórián

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Flóriánok május 4-én ünneplik névnapjukat.

Flórián kb. a 3. században született Noricumban. Belépett a római légióba, gyorsan haladt a ranglétrán, és kinevezték Caecia-erőd parancsnokává. Ebben az erődben egyszer egy hatalmas tűz pusztított, amit Flórián emberfeletti módon megfékezett. A Római Birodalom területén újra fellángoltak a keresztényüldözések, és miután hírül vette, hogy 40 hívőt elfogtak, ő is hitet tett. Egykori katonatársai elfogták, a bíróság elítélte. 304. május 4-én mártírhalált halt: az Enns folyó hídjáról, nyakában egy malomkővel a folyóba lökték. Egy Valéria nevű nő temette el, majd sírja fölé templom épült, ami később kegyhellyé fejlődött.

Egy másik legenda szerint már gyermekkorában egy égő házat imádsággal mentett meg, ezért római tiszti egyenruhában ábrázolják, kezében vödörrel, mellette egy égő házzal. Szobrát gyakran állították védelmül házak homlokzati falfülkéjébe, hogy a házra leselkedő esetleges tűzeseteket elhárítsa. Szobrait gyakran megtaláljuk hidak mentén is.

A tűzoltók mellett védőszentjüknek választották a tűzzel foglalatoskodók, mint a serfőzők, fazekasok, pékek, kovácsok is, és a vízimolnárok.

Göcsejben ezen a napon nem raknak tüzet, a kovácsok nem dolgoznak, kenyeret nem sütnek.

Más vidékeken éppen ezen a napon az ősi módszerrel csiholnak tüzet: reggel, napkelte előtt egy élő fa vastagabb, de már szárazabb ágán egy kötelet átdobnak, és két ember két oldalról addig húzogatta, amíg a fa lángra nem lobbant. Az egész falu erről a tűzről gyújtotta meg a saját házi tüzét.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .