Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A 2021-es év gyógynövényének a Fekete nadálytőt (Symphytum officinale) választóták.

Népi neve forrasztófű, madárgyökér, sarkosfű.

A fekete nadálytő egy olyan gyógynövény, melynek felemás a megítélése. Keleten egyértelműen csak gyógyító szerepét hangsúlyozzák, külsőleg és belsőleg is alkalmazzák (lásd lejjebb). Ezzel szemben Európa nyugati részén belsőleg használatát kockázatosnak tartják és csak külsőleg alkalmazható a növényből készült bármiféle őrlemény, vagy kivonat.

Már az ókori csaták sérüléseinek ellátásában is fontos szerepet kapott a fekete nadálygyökér. Először a növény lédús gyökerét használták fel, vízben felforralták a gyökeret. Ekkor egy ragadós masszát kaptak, amit rákentek a sérülésre, vagy törésre borított rongyra. A massza egy idő után megkeményedett, és mint egy gipsz, helyén tartotta a törést, vagy a kiszakadt húsdarabokat. A sebek gyulladásait lehúzta, meggyorsította a csonttörés gyógyulását. Ezért kapta a csontforrasztó, vagy csontkötő nevet.

Az 1. században élt görög orvos, Dioszkoridész már belsőleg is javasolta teaként fogyasztását, légzőszervi, gyomor- és bélpanaszokra. Kr. u. 50-ben írt művében, a Materia Medica-ban már a symphytum elnevezést használta. Ez a görög symphyo – összenöveszt szóból ered.

Bingeni Hildegard és Paracelsus sebgyógyításra ajánlották.

Az 1550-es években már nem a pépes masszával, hanem a növény gyökeréből készült főzettel gyógyították a csonttörést, a zúzódásokat, és használták belsőleg is.

Nicholas Culpeper, 17. századi angol herbalista az „összes belső hurutra… valamint a test egész külső felületén, a húsban vagy izomzatban lévő sérülések és sebek kezelésére…” ajánlotta. „Különösen jó az eltört vagy repedt csontokra” – írta. Javasolta még lázra, köszvényre, aranyérre, üszkösödésre, légzőszervi- és menstruációs problémákra.

Amerikában, a 19. században hasmenés, vérhas, köhögés, hörghurut, és menstruációs kellemetlenségek kezelésére ajánlották.

Mexikói bábák hüvelyi repedésekre is alkalmazták.

A Fülöp-szigeteken ízületi gyulladást, cukorbetegséget, vérszegénységet, tüdőfertőzéseket és még fehérvérűséget is kezeltek vele.

Az indiai Ájurvéda köhögésre, tüdőfertőzésekre, vérköpésre tüdővérzésre, gyomor-bél fekélyek, véres vizelet, hasmenés, dizentéria, rándulások, törések, sebek, sérülések, kelések kezelésére ajánlják. Megkötésként kiemelik, hogy ödéma, rosszfelszívódás, elhízás, magas ama estén nem alkalmazható.

Napjainkban zúzódásokra, csonttörésekre (gipsz levétele utáni kezelésekre), ízületi fájdalomra, húzódásokra ajánlják. Klinikai kísérletekkel bizonyították, hogy a fekete nadálytőnek fájdalomcsillapító, gyulladás- és ödéma-csökkentő hatása van. Pontosan mégsem ismert a hatásmódja.

Placebo-kontrollos, kettős vak vizsgálatokban a fekete nadálytőkrém a placebónál hatásosabban enyhítette a hátfájást, valamint az ízületi és izomfájdalmat az ízületi gyulladások és rándulások esetén. Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó krémmel.

A növény elemzése során kiderült, hogy tartalmaz egy allantoin nevű vegyületet, amely elősegíti az új sejtek növekedését. Az allantoin nagyon sok bőrápoló krém alkotóeleme, valamint az orr-herpesz, illetve a hüvelyi fertőzésekre adott kenőcsök, kúpok is tartalmazzák ezt a vegyületet – ez csökkenti a viszketés érzését.

A nagyon hasznos allantoin mellett találtak egy pirrolizidin nevű vegyületet is, amely komoly májkárosodást és rákot idézett elő a kísérleti állatokban. Hozzá kell tenni, hogy a kísérletekben 2 évig etették minden nap nagy mennyiségű fekete nadálytőt tartalmazó táppal az állatokat.

Dr. Burce Ames rákszakértő megpróbálta felbecsülni, hogy milyen kockázatot jelent a fekete nadálytő-tea. Egy csészényi tea elfogyasztása csak fele annyi kockázatot jelent, mint amikor egy pohár, szaharint tartalmazó diétás üdítőt megiszunk. Vagy a kockázat csak egyharmada annak, mintha egy gombát ennénk, amely a természetben előforduló hidrazin típusú rákkeltő anyagokat tartalmazza.

Találtak benne rákot gyógyító anyagokat is.

Íze: édes és fanyar

Energetikája: a szelet és a tüzet csökkenti, a vizet fokozza.

Ellenjavallt: külső alkalmazása felnőtteknél nem korlátozott, bár várandós és szoptatós édesanyák óvatosan használják. 3-12 éves gyerekeknél maximum 1 hét legyen a kezelés időtartama. 3 évnél fiatalabb gyerekeknél ne alkalmazzuk a fekete nadálytövet még krémben sem. Megkötésként szokták még említeni, hogy csak zárt sérülések esetén alkalmazzuk. (Ficam, zúzódás, rándulás, ínhüvely-gyulladás, alagút-szindróma, visszérgyulladás, stb.)

Belsőleges használatánál a szabályozás változó, van, amikor engedélyezik, van, amikor tiltólistára kerül.

Használata:

Ha otthon készítünk szert, úgy a növényi rész ne haladja meg a 20 %-ot készítményünkben.

Krémeket se használjuk 6 hét – 2 hónapnál tovább. Ilyenkor iktassunk be minimum 3 hét szünetet.

 Források:

Lad, dr. Vasant –Frawley, dr. David: Gyógynövények – Ájurvédikus útmutató

  1. Kmeth Sándor: Herbárium

Castleman, Michael: Gyógynövény enciklopédia

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .