Február

Február

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Rendkívüli hónap, mert szabályos években 28 napos, szökőévben 29 napos.

Az ókorban, a Római Birodalomban 12 x volt harminc napos a február, i.e. 44 és i. e. 8 között. Az újabb kori történelem folyamán már háromszor előfordult, hogy harminc napos volt a február: 1699-ben, Svédországban áttértek a Julián naptárról a Gergely-naptárra, úgy, hogy 1700-tól 40 éven át elhagyták a szökőnapokat. 1700 még nem volt szökőév, de 1704 és 1708 igen. Így 1 nappal előbbre járta Julián naptárban, de 11 nap hátránya volt a Gergely-naptárhoz képest. 1711-ben visszatértek a Julián naptárhoz, ezért 1712-ben + 1 napot adtak a naptárhoz – így lett 30 napos a február. Végül 1753-ban tértek át a Gergely-naptárhoz.

1929-ben a Szovjegyunióban bevezették a forradalmi naptárat, amelyben minden hónap 30 napos volt – a fennmaradó 5, illetve 6 nap pihenő nap volt. Így 1930-ban, és 1931-ben volt hivatalosan február 30. Ezt a naptárformát 1932-ben elvetették.

A február 30 neve a Római birodalomban „pridie calendas martias” – „március első napját megelőző nap” volt. Augustus császár a 6. hónapot saját magáról nevezte el, és természetesen ugyanolyan hosszúvá tette, mint az előtte lévő hónapot, a júliust. Viszont hogy a naptár ne boruljon, a februárt 29-ről 28-ra csökkentette, szövőévben 30 napról 29-re rövidítette.

Régi latin neve Februarius volt, Februus-ról, a megtisztulás római istenétől kapta a nevét. Februa – Engesztelő – volt Mars isten anyjának mellékneve. Tiszteletére rendezett ünnep február 15-én került megrendezésre, amely egy tisztító- és engesztelő ünnep volt. A naptárban az anya nevét viselő hónapot a fiúról elnevezett hónap – március – követi.

Nyelvújítók az enyheges nevet kívánták neki adni – ez nem vert gyökeret.

Népi kalendáriumokban Télutóhó, Másodhó néven találjuk, a katolikus évkönyvekben böjt előhava, vagy böjtelő hava a neve, ritkábban gyertyaszentelő hava.

Februárt esőszínű ruhába öltözött, repülő alakban ábrázolják, akinek jobbjában a Halak jele található. Vagy egy gyümölcsfát, szőlőtőkét metsző, meglett férfi. Vagy akár egy tűz mellett fagyoskodó aggastyán is lehet. Februárt jelezhette még Vénusz és Cupido is, szélben lobogó lepleken vitorlázó alakként, hiszen Vénusz a Halak jegyében emelt helyzetben van, és Cupido Vénusz és Mars isten gyermeke.

 

Népi vers összefoglalja a hónapot:

Gyertyaszentelő melege,

Sok hó a jégnek előjele

Gyertyaszentelő hidege,

Kora tavasznak előhírnöke.

Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál,

S ha nem talál, akkor bizony csinál.

Ha derűs Román napja,

Ég áldását bőven adja.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .