Farsangi fánk

Farsangi fánk

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Magyar Elek, az Ínyesmester így ír a farsangi fánkról: „A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején.”

Hozzávalók:

  • 500 g rétesliszt
  • 6 tojás sárgája
  • 60 g olvasztott vaj
  • 50 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 4 deci tej
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só

 

Az élesztőt picit cukros tejben megfuttatjuk.

A többi hozzávalót összekeverjük fakanállal, és alaposan kidolgozzuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Legutoljára az olvasztott vajat keverjük bele.

Letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.

Kiborítjuk lisztezett deszkára, és kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat újra megkelesztjük – én konyharuha + abrosz alatt szoktam. Anyósom régen bevitte a szobába, és pokrócok közé tette a tálat.

Az olajat felforrósítjuk, és 3-4 fánkot beleteszünk, (persze attól függ, hogy mekkora lábasban sütjük a fánkokat) majd lefedjük. 3-4 perc múlva levesszük a fedőt, és megfordítjuk. A fánkoknak az olajban úszniuk kell, így lesz a derekukon szalag. (cingulus). Papírtörlőre szedjük, majd a tálon megszórjuk porcukorral. Legjobb kísérője a baracklekvár.

A fánk-sütés legnagyobb titka, hogy egyenletes hőmérséklet legyen, a lisztet, cukrot, tojásokat is szobahőmérsékleten tartsuk egy-két órával a felhasználás előtt.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..