Farsangi fánk története 2.

Farsangi fánk története 2.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Egy másik változat szerint Mária Antoinette farsang idején kiszökött a palotából és álruhában elvegyült a báli tömegben. A mulatság során megéhezett, és az őt kísérő lovaggal egy mézeskalácsos mestertől vásároltatott egy fánkot. Az egyszerű paraszti étel annyira ízlett neki, hogy az egész kosárral megvásároltatta. A karnervál után a fánksütőt felrendelték az udvarba, és a mézeskalács-sütő mester megtanította az udvari cukrásznak a fánk készítését.

Halász Zoltán Mesélő szakácskönyv című könyvében így ír erről: „Egy régi francia szakácskönyv így adja meg a nevezetes fánk készítési módját”:

„Végy egy negyed liter vizet, egy csipet sót, egy késhegynyi porcukrot, 5 deka vajat. Tedd fel lábasban a tűzre, s amikor már jól forr, vedd le a lángról, és adj hozzá 15 deka lisztet, vaníliát, keverd össze, majd tedd vissza kis lángra, és állandó kevergetés közben főzd tovább. mikor a massza szépen elsimult, vedd le a lángról, hadd kissé hűlni, majd egyenként üss bele 5 tojást, állandó kevergetés közben, hogy a tészta teljesen elsimuljon. Ezután néhány óráig hagyd pihenni, majd bőséges olajban süsd ki a fánkokat. nagyon fontos, hogy a sütls kezdetén az olaj közepesen forró legen, és később forrósodjék fel erősen. Ezért minden sütést követően vegyed le a serpenyőt a lángról és hagyd egy kissé hűlni, hogy a következő sütés ne túlságosan forró olajban kezdődjék. A fánkokat tálalhatod vaníliás cukorral meghintve, vagy baracklikőrrel leöntve, amelyet asztalra adás előtt meggyújtasz, de igen ízletesek lehűtve is, ilyekor befőttet adhatsz hozzájuk.”

Mint látjuk – olvassuk – a fánk receptjének első fele inkább az úgynevezett égetett tésztához hasonlatosan írja le a fánk elkészítésének módját, ezért itt a képviselő fánk receptjét írom le.

Hozzávalók:

  • 150 g finom liszt
  • 2 deci tej/víz
  • 100 g vaj/zsír
  • 6 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 kávéskanálnyi cukor – el is hagyható

Tegyük fel a tejet/vizet egy magas falú edénybe, tegyük rögtön bele a vajat is.

Ha felforrt a tej, keverjük bele a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény faláról el nem válik. (vigyázzunk, hogy oda ne égessük!!!)

Ekkor vegyük le a tűzről, és a tojássárgákat egyenként adjuk a tésztához, és keverjük el nagyon alaposan. Először darabos lesz a tészta, de a további tojásokkal szépen össze fog állni. Egy lágy, fényes tésztát kell kapnunk.

Adagoljuk ki a tésztát – akár nyomózsákból nyomhatunk rózsákat, vagy simán, kiskanállal kupacoljuk ki kivajazott sütőlemezre. A lényeg, hogy kellő távolságra kerüljenek egymástól, mert háromszorosára is képesek megnőni.

Pihentessük a fánkocskákat egy negyed órát.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyük be a fánkokat. Kezdetben, 10-15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. 10 perc után vegyük vissza a hőfokot, kb. 180 fokra.

Ha a fánkok megsültek, várjuk meg, amíg kihűlnek. A kalapján vágjuk le, és töltsük meg sárga krémmel (vanília-krém). Fokozhatjuk, hogy a sárga krémre tejszínhabot teszünk. A sütemény kalapját megszórhatjuk porcukorral, leönthetjük csokimázzal, vagy karamellbe márthatjuk.

Ha nem csomókat halmozunk a sütőlapra, hanem kb. 5 centis csíkokat, akkor Ekler-fánkot kapunk. Az Ekler-fánk töltelékét is variálhatjuk, eredetileg a kávés változat volt a legkedveltebb. (Az eredeti francia recept éclair elnevezése felvillanást jelent.)

A pofiterol tésztája ugyanez.

Egyébként sós sajtkrémmel, fetás spenóttal is tölthetjük, rögtön parti-falat lesz belőle.

A pesti utca embere úgy tudja, hogy azért képviselő a képviselő-fánk, mert hogy a Parlament büféjében árulták először az édességet, hogy két szavazás között a képviselők éhségüket elűzzék – állítólag már az 1800-as évektől létezett ezen a néven ez az édesség. Ami biztos, hogy az 1930-as években megjelent szakácskönyv már képviselő-fánk néven közli a receptet.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..