Elek

Elek

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A jeles napok közül  kevésbé ismert Elek napja február 11.

Ez a nap volt a pásztorok számára a tavaszkezdő nap, és a csíki székely hegyipásztorok ősi kígyóünnepe is ez a nap volt. A kígyókő több nép mondavilágának fontos eleme, mágikus tárgyként használják. Aki ilyet talál, szerencséje lesz, erszényéből sohasem fogy el a pénz. Ez a csodálatos erejű kígyókő minden betegséget meggyógyít. 

Hályogos szem meggyógyul. Aki a kígyókövet a szájába veszi, akár láthatatlanná is válhat. A felfúvódott marha leapad, ha végighúzzák a marha hátén, nem ronthatják meg, illetve egészséges marad.  A középkorban konkrétan a kígyók fejében keresték ezt a követ, melyért a betegek szép summát fizettek. Bocskai István erdélyi fejedelem végrendeletében Báthori Zsigmondra hagyja a birtokában levő kígyókövet, hiszen: „igen ritka és kedves: torokgyík ellen és torokfájás ellen róla innya” igen hasznos.  Bethlen Gábor végrendeletében is megemlíti.

Jókai Mór A Damokosok című regényében azt írja: Az ilyen kígyókő minden sebet begyógyít, rögtön és azonnal: az eltörött csontokat összeforrasztja, s a golyókat a sebből kihúzza. De még nem minden. Még arra is használ a kígyókő, hogy ha ezt egy vízbe esett ember a szájába veszi: soha bele nem fullad a vízbe, ha egész nap a fenekén hever is: mert ez a kígyókő annyi életesszenciát izzad ki magából, hogy a lelkét visszatartja.”

Már Plinius is írt a kígyókőről, ő kígyótojásnak nevezte, és leírta, hogy a druida papok jelvényként viselték. Római császárok védő amulettként viselték, hogy megóvja őket a bajtól illetve segítse őket a csatában.

Indiában, ha egy kígyóbűvölőt megmar egy kígyó, ráteszik a kígyókövet, ami a mérget a sebből kiszívja. Utána a követ tejben megmossák, megszárítják, majd elteszik, hogy a legközelebbi kígyómaráskor is segíteni tudjon.

Hogyan keletkezik a kígyókő?

A néphit szerint kígyók szokták fújni Szent György-nap előtt, vagy a nyáron.  Minél több kígyó fújja, annál nagyobb. alakja lehet golyó, tojás, elnyújtott tojás, lehet akár lyukas is. (Ha a lyukon keresztül fejik meg a tehenet, több tejet fog adni.)

A kígyók összegyűlnek az erdők napsütötte helyein. Fejüket feltartják, összetolják, farkaikat keresztül dobálják egymáson, már messziről hallatszik sípoló hangjuk. A kígyókövet összeköpködik, ami később megkeményedik.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .