Dorottya

Dorottya

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Dorottyák február 6-án ünneplik névnapjukat.

A nap legfontosabb időjárás-előjelzése: Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja, tehát ha ezen a napon fagy, akkor Julianna napjára, azaz február 16-ra enyhülés várható.

Dorottya neve ógörög eredetű, jelentése Isten ajándéka.

Szent Dorottya a négy szűz vértanú egyike volt. Szépsége felkeltette a helyi uralkodó kíváncsiságát, ám Dorottya elutasította, azt állítván, hogy ő jézus menyasszonya. Az uralkodó elfogatta, kínzásnak vetették alá, hitét nem tagadta meg, sőt, a bírónak azt mondta, hogy Krisztus kertjében szokott rózsát és almát szedni. A bíró halálra ítélte, és tél lévén, gúnyosan kérte, hogy küldessen neki azokból a rózsákból és almákból. Dorottya lefejezése után egy gyermek jelent meg a bírónál, és átadott neki egy kosarat teli rózsával és almával. A bíró erre a csodára megtért. Ezért Dorottyát a középkorban karján kosárra ábrázolták, ami gyümölccsel és rózsával van tele. Ezért lett Dorottya a kertészek és virágárusok védőszentje, csodájára emlékezve ezen a napon almát és virágot szentelnek a templomokban.

Mivel a tavasz küszöbén vagyunk, Dorottya erősen emlékeztet a római Flóra ünnephez, amely a tavasz kezdetét jelezte az ókorban.

Egy időben hazánkban nem volt kedvelt női név, köszönhetően Csokonai Vitéz Mihálynak, aki Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon – furcsa vitézi versezet négy könyvben című művének főhősnője egy vénkisasszony.

Asszonyi dologtiltó nap, ezen a napon az asszonyok nem varrtak, nehogy megfájduljon az ujjuk.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .