Csörögefánk, forgács fánk, herőce

Csörögefánk, forgács fánk, herőce

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A csörögefánk, forgácsfánk vagy herőce néven is ismert finomság azoknak a kedvence, akik szeretik a ropogósabb édességeket. A csöröge ugyanúgy olajban sül, mint a kelt tésztából készülő szalagos fánk, csakhogy ebben nincs se élesztő, se sütőpor, nem kell attól tartani, hogy nem kel meg kellően.

Hozzávalók:

  • 300 g rétesliszt
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál rum, vagy 3 evőkanál fehérbor (az alkohol meggátolja a tésztát abban, hogy a sütés folyamán megszívja magát olajjal)
  • 6 tojás sárgája (vagy 3 tojás sárgája és 1 evőkanál zsíros tejföl)
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár kínáláshoz

Elkészítés módja:

A hozzávalókból félkemény tésztát gyúrunk.

Negyed órát pihentetjük a hűtőben.

Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kb. 3×5 centis téglalapokat vágunk. A lapok közepére is 1-1 centi távolságban metszést ejtünk.

Van, aki a tészták széleit a vágáson áthúzza, van, aki nem, idő és kedv kérdése az egész.

Ha keskenyebb lapokat sütünk, bevágás nélkül, akkor lesz forgács a fánk, őt szokták egy picit megtekerni, mintha tényleg forgács lenne.

Forró olajban süssük, egyszerre csak kevés fánkot dobva az olajba.

Ez a fánk csak frissen jó, kívül ropogós, belül foszlós.

 

Létezik a fánknak kelt változata is.

Ez a tészta alapja a rózsafánknak is.

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..