Csillagászati tavasz

Csillagászati tavasz

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A csillagászati tavasz kezdete március 20. (A meteorológiai tavasz március 1-én kezdődött.) A Nap pont keleten kel fel, és nyugaton nyugszik le. A nappalok és az éjszakák egyenlő hosszúságúak, ezért is nevezik tavaszi napéjegyenlőségnek. Innentől hosszabbodnak a nappalok, amíg június 21-én eléri a Rák-térítőt, aki visszatéríti a Napot.

A Tavasz allegóriája általában zöld, vagy tarka virágruhás fiatal lány. Kezében lehet virágcsokor is, vagy virágos mezőn állva ábrázolják. Magát a tavaszpontot néha fiatal fiúval is ábrázolhatják, akinek a ruhája egyenlő mértékben fekete és fehér, néha szárnyakat is kap, vagy szárnyakon áll, ami szintén fekete és fehér a napéjegyenlőségre utalva.

Maga a tavaszpont az égbolt egy fiktív pontja, az égi egyenlítő és az ekliptika metszéspontja, ahol a Nap éves útja során a déli félgömbről az északira lép. Tradicionálisan március 21-e a napja, a Föld minden táján, a pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik.

21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz. 2011-ben ugyanis még március 21-ére esett a csillagászati tavasz kezdete, de mivel 2012 szökőév volt, ezért ebben az évben 20-án reggel következett be. Ezt követően, mivel 365 napos évek jönnek, a nap-éj egyenlőség időpontja ismét egyre későbbre kezdett tolódni, de 2015-ben is még március 20-ára esett, nem sokkal éjfél előtt köszöntött be a csillagászati tavasz. Ezután, mielőtt még újra elérte volna a 21-ét, ismét szökőév jött, ezért 2016-ban a nap-éj egyenlőség március 20-án reggelre került vissza. A négyévenkénti 45 perces csúszás azt eredményezi, hogy 2012-től 2047-ig minden évben – közép-európai idő szerint – március 20-ára, 2048-tól viszont már 19-ére esik a jeles nap, a tavasz kezdete – csillagászatilag.

(Forrás: Wikipédia)

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .