Cickafark (Achillea millefolium)

Cickafark (Achillea millefolium)

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkú-fű, ezerlevelű-fű, patikai ezerlevelű-fű, pulykafű, kakastejvirág, pézsmatő, pezsinatő néven is ismert.

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport.

Dioszkoridész ókori orvos is használta vérzéscsillapítóként, mindenféle sebre, fekélyre, ő ezerlevelű katonafűnek nevezte. Hippokratész vérző aranyérre ülőfürdőként alkalmazta.

Latin neve Achillea millefolium, ebből az Achillea Achillészre, a trójai hősre utal. A legenda szerint a cickafark Achillész lándzsájának rozsdás fémforgácsaiból nőtt ki, és Kheiron kentaur tanított meghasználatára. Achillész ezzel a növénnyel gyógyította meg sebesült harcostársait a trójai háború idején. A millefolium két latin szó összetétele, amiből a mille jelentése ezer, és a folium jelentése levél, ami a cickafark sűrű, akár 50-60 kis lándzsa alakú levélkéjére utal.

A kelták is tisztelték, rituális szertartással szedték, és a növény szárát jósláshoz használták (ahogy a kínaiak is, erről később). A cickafark angolszász neve gearwe jelentése „a test rendbe hozója”. A kelta hagyomány százlevelűnek nevezte, amulettként viselték vakság és kutyaharapás ellen. Ugyanakkor ártónak is tartották, hiszen hitük szerint, hogy ha beviszik a házba, ott hárman meghalnak.

A 19. században már szerencsét hozó növény hírében állt Írországban, mivel úgy hitték, hogy ez volt az első virág, amelyet a gyermek Jézus letépett.

Középkorban a cickafark a macskagyökérrel és az angyalgyökérrel együtt a pestis és a marhavész ellenszere volt. Az akkori babonák szerint a gyökerén csüngő férgek szerencsét hoztak, ha a megfelelő időszakban, egy zacskóban a testre erősítették őket.

Európában démon- és boszorkányűző szer volt: újszülöttek bölcsője fölé függesztettek egy-egy csokor cickafarkat, hogy a boszorkányok a csecsemőt elkerüljék, illetve az újszülöttet ki ne cseréljék.  Június 23-án, Szent János napján rituálisan szedett cickafarkból virágfüzért, vagy koszorút kötöttek, a házak kapuja fölé erősítették, hogy a házat a boszorkányok elkerüljék. Természetesen dobtak egy csokorral az aznap éjjel meggyújtott máglyára is.

Az is ismert a hagyományban, hogy a boszorkányok felhasználták a növényt báj- és varázsitalok készítéséhez, innen ered a cickafark ördögfűszer, ördögcsalán, ördögjáték elnevezése.

Bingeni Hildegard a növényt külső és belső sérülésekre, szemgyulladásra ajánlja. Egyéb középkori füveskönyvek még hascsikarás, fogfájás, női bajok és emésztési panaszok ellen javallják.

Nicholas Culpeper, angol botanikus szerint a cickafark uralkodó bolygója a Vénusz. Középkori elnevezése Vénusz szemöldöke (Supercilium Veneris) volt.

A Zhou-kor idején jelent meg a cickafark szárával végzett jóslás (a teknősbéka-páncél jóslás mellett), mivel cickafark egy-másfél méteresre is megnő, a kiszárított növény szára pedig egyenes marad.

  1. Legge, és R. Wilhelm cickafarkot talált Konfucius Qufu-beli sírján ugyanúgy, ahogy Kangxi cszászár 1684-ben pontosan 50 szárat talált ott.

Természetesen a kínai orvosok a növény leveleit és virágját is használták gyógyításra: vérzések, gyulladások, nőgyógyászati panaszok, kutyaharapás és kígyómarás ellen használták.

A jóslásnál maradva, ha egy lány teliholdkor egy ifjú sírjáról cickafarkat szakított, és a párnája alá tette, megálmodta jövendőbeli szerelmét.

Felhasználhatjuk a cickafark friss, zsenge leveleit tavaszi saláták ízesítésére, adhatjuk csalánfőzelékhez.

A növény energetikájáról, gyógyhatásairól bővebben olvashatnak dr. Kmeth Sándor: Herbárium című könyvében.

A cickafarkkal történő jóslásról, a Ji Kingről bővebben Mireisz László: Ji King című könyvében olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .