Brigitta- február 1.

Brigitta- február 1.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

 

Ez a nap Brigid, a kelta istennő ünnepe. Hívják még az észak Junójának is. Brigid a tűz, a termékenység, a házi tűzhely, a női foglalatosságok és mesterségek istennője volt. Hozzá tartozott még a gyógyulás, az orvoslás, a szülés, a földművelés, az állattenyésztés, az ellés, az ihlet, a tudás, a költészet (varázsszavú költészet), a jövendőmondás, a látnoki képességek, a kovácsmesterség, a szerelem, a boszorkányság, az okkult ismeretek, a harcművészet.

Ő a druidák patrónusa, valamint a gyermekáldás úrnője is. Mondája szerint az 5-6. század fordulóján élt, egy druida pap gyermekeként, és napkeltekor született. Élete során egy tölgyfa alatti cellában remetéskedett, ahol a szent tűz égett. Ide építették fel később a Kildare „Tölgyfahajlék” nevű kolostort. Az általa őrzött szent tüzet a norman hódítók pusztították el-oltották ki, amikor a kolostort a 12. században feldúlták. Egy másik legenda szerint már Szűz Máriának is ő segített a szülésnél, és ezért Mária hálából elsőbbséget engedett neki, így került névünnepe a Mária tisztulata ünnep elé. Nevének Brigitta (írül Brighid) jelentése ragyogó, fennkölt, erős.

Brigidet három arcú istennőként ábrázolják:

  • az Ihlet Lángja, mint a költők istennője
  • A Tűzhely Lángja, mint a gyógyítás és a termékenység úrnője
  • A kovából csiholt Szikra, mint a kovácsok és harcművészek istennője.

Ha külön-külön ábrázolják, akkor középen van Brigid, és mellette két nővérét láthatjuk.

Brigid szimbóluma az úgynevezett triskele, egy háromkarú spirál, amely az istennő három arcát, illetve a három világot (Alvilág, Evilág, Felvilág) jelképezi. Gyakran készítik a mai napig is az úgynevezett brideo’gas-okat, amelyet zab- vagy búza szárából fonnak. Ezt a triskele-re emlékeztető jelet egész évben megőrzik, hogy a jó termést megidézzék, illetve a házat minden gonosztól megvédje.

A kelta tradíció szerint az ünnep neve Imbolc, vagy Oimelcz. Ekkor a tavasz első napján ünnepelték, a télire elzárt állatokat kiengedték a legelőre. Maga az Imbolc szó is a juhok szoptatására utal.

Természetesen ő is bekerült a keresztény szentek közé, mint Írországi Szent Brigitta. A Legenda Aurea leírja, hogy Brigittát férjhez akarták adni. Brigitta imádkozni kezdett, hogy az Úr valamilyen testi hibát tegyen rá, hogy elkerülje a férjhez menést. Ekkor az egyik szeme megpattant, és kifolyt. Ezek után több társával együtt Medi városában élt, ahol több csodát is tett, leprásokat gyógyított, két vak embernek visszaadta a látását.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .