Borleves

- 5 dl édes fehér bor
- 3 dl víz
- 5 tojás sárgája
- 2 rúd fahéj
- 3 szem szegfűszeg
- fél vanília-rúd
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- csipet só
Reszeljük le a citrom héját és nyomjuk ki a levét.
Tegyük fel a vizet és a bor felét a tűzre a fűszerekkel, és főzzük 5-7 percig.
Válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját keverjük egy picit habosra.
Keverjük hozzá a bor másik felét.
A fűszeres bort óvatosan, kezdetben kanalanként keverjük a tojássárgás borhoz, majd a tegyük az egészet tűzre, és óvatosan sűrítsük be.
Van, aki tesz bele tejszínt is.
Tálalhatjuk habgaluskával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük habbá, és meleg tejben főzzük a kanállal kiszaggatott galuskákat oldalanként kb. 2 percig. Nem jó a levesbe belefőzni, mert a galuskából lepotyogó habrészektől nem lesz szép tiszta a levesünk.
Ezt még turbózhatjuk úgy, hogy szakácsfáklyával egy picit megpirítjuk a kifőtt galuskákat.
Megszórhatjuk a levest pirított mandulaforgáccsal is.