Boldogi Nagyrózsa-fánk

Boldogi Nagyrózsa-fánk

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Létezik még egy gyönyörű sütemény, a boldogi nagyrózsa. Ezt egy speciális, vas – manapság már rozsdamentes acél – sütőformával készítik. A tésztája a nagyrózsának inkább egy sűrűbb palacsinta-tészta. A sütőformát felforrósítják a zsírban, majd a forró, beolajozott vasat megmártják a tésztában, és utána beleteszik a forró zsírba, majd kb. fél perc alatt aranysárgára sütik. Arra kell nagyon figyelni, hogy a forma felső részén kb. 2 milliméternyi maradjon „tisztán”, különben nehezen fog a formáról lecsúszni. Gyönyörű mintázatú, finom sütemény lesz belőle. Általában ünnepi alkalmakra, főleg lakodalmakra sütötte a menyasszony keresztanyja, és éjfél körül tálalták.

Hozzávalók:

  • 500 g rétesliszt
  • fél liter tej
  • 6 tojás
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna

Készíthető csöröge tésztájából is, ha picit hígabbra készítjük.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..