Bíbor kasvirág 2. rész

Bíbor kasvirág 2. rész

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Ahogy már az előzőekben írtam, a kasvirág volt a fennsíki indiánok elsődleges orvossága volt. „ A gyökeréből készült pépes meleg borogatást a sebesülések összes fajtájára, a rovarharapásokra és fullánkos csípésekre, valamint kígyómarásra alkalmazták. Használták szájöblítőként, fog- és ínyfájdalmakra, s itták teáját megfázás, himlő, kanyaró, mumpsz és ízületi gyulladás ellen. A fennsíkon letelepedők megismerkedtek e növénnyel, s népi orvosság maradt 1870-ig, amikor egy gyógyszerszállító, a Nebraska állam Pawnee városában élő dr. H. C. F. Meyer szabadalmaztatta a kasvirágból készült Meyer-féle vértisztítót. Az orvosságot mint „abszolút kezelést” hirdette a csörgőkígyó marása, vérmérgezés és egy sereg más betegség ellen. A szabadalmi oltalom szerint ez orvosságot megillette a „kígyóolaj” elnevezés.

Jóllehet dr. Meyer igazából hitt a kasvirág csörgőkígyó-marást kúráló erejében, ezért ezt be is akarta bizonyítani, és mintát küldött John Uri Lloydnak a Cincinattiben lévő eklektikus Orvosi Intézet professzorának, Lloyd a növényt, mint kasvirágot azonosította. Észrevette Dr. Meyer jelzését a gyógyszeres üvegen, amely szerint „abszolút biztosan gyógyítja” a csörgőkígyó-marást. Lloyd elutasította dr. Meyer feltételezését.

Dr. Meyer válaszlevelében ragaszkodott ahhoz, hogy a kasvirág a kígyómarást gyógyítja. Tökéletesen biztos lévén a dolgában, felajánlotta, elvisz egy élő csörgőkígyót Cincinattibe és vértisztítója hatásosságát bizonyítandó, hagyja magát megharaptatni. Lloyd visszautasította az ajánlatot.

Dr. Meyer nem adta fel. küldött néhány amerikai növényt Lloyd kollégájának, John Kingnek is, aki már megemlítette a növény indiánok általi használatát. King megvizsgálta a kasvirágot, és miután sikeresen használta méhcsípés, krónikus orrvértolulás, lábfekély és csecsemőkori kolera kezelésére, a növény gyógyhatását elismerte.

Ezek után John Uri Lloyd is kénytelen volt elfogadni a kasvirágot és kinyilvánította annak hasznosságát sebek, mérges harapások és marások, vérmérgezés, diftéria, agyhártyagyulladás, kanyaró, bárányhimlő, malária, skarlát, influenza, szifilisz és üszkösödés kezelésében.”

Az idézet Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédiájából származik.

A bíbor kasvirág diadalmenetét az 1930-as években megjelent antibiotikumok akasztották meg.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .