Barna vaj

Ha tetszett a cikk osszd meg!
A barna vaj készítése úgy indul, mint a ghí készítése. A vajat edénybe tesszük, és nagyon lassan kezdjük melegíteni, hogy a benne lévő maradék író, vagy víz és az állati fehérje kicsapódjon. Amikor a vaj felolvadt, és elkezd habosodni, a habot szedjük le róla (gyűjtsük össze, és használjuk fel). Amikor már a habosodás abbamarad, a vaj színe aranysárga – ez a ghí, vagy vajaja, a tisztított vaj. Most még melegítsük tovább, de már nagyon figyeljünk oda, mert a vaj aljára leülepedett fehérjedarabkák elkezdenek odasülni. Érdemes világos színű lábasban készíteni, hogy lássuk a színesedés folyamatát. Akkor kell levenni a tűzről, amikor már finom mogyoró-illatot áraszt, barnás árnyalatot kapott, és az edény alján lévő darabkák színe mély aranybarna lesz.
A barna vajat a francia konyha kedveli leginkább, beurre noisett (bör noázett) néven tiszteli és használja. Legjobban a zöldségek szeretik a barna vajat – a krumplipürébe keverve, vagy a natúr párolt zöldségek más ízt kapnak. Izgalmassá tehetjük a héjában sült krumplit is, ha a sima vaj helyett egy kevés barna vajat kanalazunk a még meleg krumplira.
Az egyszerű vajas kekszek is más ízt kapnak a barna vajtól.
Ha tetszett a cikk osszd meg!