Balázs

Balázs

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Balázsok február 3-án ünneplik névnapjukat.

Szent Balázs a kisázsiai Szebaszté püspöke volt. Egyszer egy asszony fuldokló kisfiával ment el hozzá, akinek egy halszálka akadt meg a torkán. Balázs püspök kereszt alakban 2 gyertyát tartott a kisfiú torka elé, és megáldotta – evvel megmentette az életét. Ennek emlékére, ha valakinek valami megakadt a torkán, „Balázs vértanú és Krisztus szolgája mondja: vagy le, vagy föl” – ezzel a formulával segítették a gyógyulást.

Később a keresztényüldözések során ő egy barlangban húzta meg magát, az ég madarai etették, vadállatok, farkasok, medvék gyűltek a barlangjai köré, akik védelmezték. A püspök értette az állatok nyelvét, gondolataival, szavaival irányította őket. A legenda szerint egyszer egy farkas elvitte egy asszony malacát. Balázs imádkozott, ennek hatására a farkas a malacot este visszavitte a gazdájának. Ezért szokás volt a falvakban ezen a napon az állatokat a templom elé hajtani, ahol a pap szenteltvízzel megáldotta őket.

Szent Balázs a hangjukkal-torkukkal dolgozók, mint az énekesek, kikiáltók védőszentje, valamint a torok betegségeinél kérték közbenjárást a gyógyulásért.

Hagyomány szerint a mai napon tartott (vagy a következő vasárnapi) szentmisék végén a pap szintén két gyertya között egyenként áldást oszt a híveknek – ez a balázs-áldás.

Ismert még a magyar hagyományban a balázsolás szokása, amikor is fiú gyerekek beöltöznek, fejükön papírcsákóval sorra járják a házakat, és adomány gyűjtenek a tanító számára. Általában babot, szalonnát, kolbászt, zsírt, tojást kaptak, néhol pénzt is, amit a tanító jövedelmének kiegészítésére szántak. Ezen a napon az iskolára érett gyerekeket is toborozták.

Időjósló nap némely területen, pl. Bácska, ahogy úgy tartják, hogy ha ezen a napon esik, akkor nyáron jég veri el a termést.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .