Augusztus – Nyárutó hava, Új kenyér hava, Kisasszony hava

Augusztus – Nyárutó hava, Új kenyér hava, Kisasszony hava

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Augusztus 10. Szent Lőrinc napja

Ha esik, akkor rossz lesz a dinnye – nemes egyszerűséggel Lőrinc belepisil a dinnyébe. A körte is lőrinces, azaz vizes lesz. A néphagyomány szerint a szabadban való fürdőzés utolsó napja – nagy valószínűséggel az őszi (szeptember 5.) Lőrinc nappal keverték össze, vagy csúszott el az ünnep. Az augusztusi csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek ismeri a nép.

Augusztus 15. – szeptember 8.

Két asszony köze, a két legjelentősebb Mária-ünnep közötti szent időszak. (Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja, szeptember 8. Kisboldogasszony napja, vagy Kisasszony napja.)

Ez az időszak a gyógynövények, gyógyfüvek szedésének ideje. Ebben az időszakban szedik a komlót is. A tobozszerű termést megszárítják, famozsárban megtörik. Vászonzacskóban tárolják. Vagy a szárított növényt vízben felfőzik, majd forrón búzakorpára leszűrve ráöntik.  Lepényeket szaggatnak-tépnek belőle, majd a napon, vagy kemence mellett megszárítják, és száradás után lemorzsolják, vászonzacskóban tárolják. Ez az úgynevezett pár. Kenyérsütés előtti napon beáztatták, szitán átszűrve adták a liszt egy részéhez, így készítették el a kenyérhez szükséges kovászt.

Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja

Többet megtudhatunk a Nagyboldogasszöony napjáról a Nagyboldogasszony ünnepe című cikkből.

Augusztus 16.

Boldogasszony másnapja egyes történészek szerint a magyarság születésnapja.  Ezen a napon a 7 törzs vezére Álmost fővezérnek választotta, neki engedelmességet fogadtak, és ezt pecsételték meg a vérszerződéssel.

Augusztus 18. Ilona napja

Csodaszarvas ünnepe, Tündér Ilona napja – lásd külön cikket.

Augusztus 24. Szent Bertalan napja

Ezen a napon köpült vajnak gyógyereje van. Őszkezdő nap, nagytakarítással, meszeléssel készültek a takarmányok, gyümölcsök, zöldségek télire való eltevésére. Féregirtó nap is.

Ebben az időszakban takaríthatjuk be a termések jó részét, szedhetjük a gyógynövényeket.

Szedjünk borókabogyót, galagonyabogyót, áfonyát, szedret, ami ehetőt találunk. A bodza bogyójából rendkívül finom lekvárt készíthetünk, ami vértisztító hatással bír.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .