Augusztus – Nyárutó hava, Új kenyér hava, Kisasszony hava

Augusztus 10. Szent Lőrinc napja
Ha esik, akkor rossz lesz a dinnye – nemes egyszerűséggel Lőrinc belepisil a dinnyébe. A körte is lőrinces, azaz vizes lesz. A néphagyomány szerint a szabadban való fürdőzés utolsó napja – nagy valószínűséggel az őszi (szeptember 5.) Lőrinc nappal keverték össze, vagy csúszott el az ünnep. Az augusztusi csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek ismeri a nép.
Augusztus 15. – szeptember 8.
Két asszony köze, a két legjelentősebb Mária-ünnep közötti szent időszak. (Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja, szeptember 8. Kisboldogasszony napja, vagy Kisasszony napja.)
Ez az időszak a gyógynövények, gyógyfüvek szedésének ideje. Ebben az időszakban szedik a komlót is. A tobozszerű termést megszárítják, famozsárban megtörik. Vászonzacskóban tárolják. Vagy a szárított növényt vízben felfőzik, majd forrón búzakorpára leszűrve ráöntik. Lepényeket szaggatnak-tépnek belőle, majd a napon, vagy kemence mellett megszárítják, és száradás után lemorzsolják, vászonzacskóban tárolják. Ez az úgynevezett pár. Kenyérsütés előtti napon beáztatták, szitán átszűrve adták a liszt egy részéhez, így készítették el a kenyérhez szükséges kovászt.
Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
Többet megtudhatunk a Nagyboldogasszöony napjáról a Nagyboldogasszony ünnepe című cikkből.
Augusztus 16.
Boldogasszony másnapja egyes történészek szerint a magyarság születésnapja. Ezen a napon a 7 törzs vezére Álmost fővezérnek választotta, neki engedelmességet fogadtak, és ezt pecsételték meg a vérszerződéssel.
Augusztus 18. Ilona napja
Csodaszarvas ünnepe, Tündér Ilona napja – lásd külön cikket.
Augusztus 24. Szent Bertalan napja
Ezen a napon köpült vajnak gyógyereje van. Őszkezdő nap, nagytakarítással, meszeléssel készültek a takarmányok, gyümölcsök, zöldségek télire való eltevésére. Féregirtó nap is.
Ebben az időszakban takaríthatjuk be a termések jó részét, szedhetjük a gyógynövényeket.
Szedjünk borókabogyót, galagonyabogyót, áfonyát, szedret, ami ehetőt találunk. A bodza bogyójából rendkívül finom lekvárt készíthetünk, ami vértisztító hatással bír.