Aszaltszilva leves

- 300 g aszaltszilva
- 100 g cukor
- 3 evőkanál sűrű szilvalekvár
- 2 deci tejszín
- 3 fahéjrúd
- 12 szem szegfűszeg
- 1 húzásnyi reszelt szerecsendió
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
ínyenceknek: 3 filter fahéjas szilva gyümölcstea
1 korty szatmári szilvapálinka
Egy liter forró vízzel forrázzuk le a teafiltert, hagyjuk állni 8 percig.
Vegyük ki a filtert, és áztassuk bele az aszalt szilvát, majd kb. 10 perc múlva tegyük bele a fahéjat, a szegfűszeget, a reszelt citromhéjat, és a csipet szerecsendiót, tegyük fel főni.
Ha a szilva megpuhult, egy részét vegyük ki, turmixoljuk össze, majd keverjük bele a szilvalekvárt, és a tejszínt, majd ezt a keveréket öntsük vissza a levesbe és forraljuk össze.
A legvégén mehet bele a pálinka – amennyiben gyerekek nem esznek a levesből.
Aki nem akar a gyümölcsteával bíbelődni, hagyja ki ezt a lépést, és kezdheti rögtön az aszaltszilva főzésével.