Árpatea

Hozzávalók:
fél liter víz
egy evőkanál pirított árpa
Az árpát alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Vastag aljú edényben, lassan pirítsuk meg az árpaszemeket, majd öntsük fel vízzel, és lassú tűzön főzzük 10-15 percig.
Nagyobb mennyiségben is piríthatunk árpát, és üvegedényben tárolhatjuk.
Ez a tea antidioxánsokban és nyomelemekben gazdag.
Antibakteriális hatású, vértisztító.
Javítja az emésztést és a belek működését.
A japán ezt a teát Boricha néven kedvelik.
Sebestyén Szilvia Makrobiotika című könyvében az alábbi recept szerepel:
Hozzávalók:
4 evőkanál árpa és 4 csésze tisztított víz
Az árpát alaposan átmossuk, majd szárazon aranybarnára pirítjuk. A kihűlt árpát felforraljuk a tisztított vízben, és kb. 20 percig főzzük, majd leszűrve fogyasztjuk, amilyen forrón csak tudjuk.