Árpa

Árpa

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Árpa

(Hordeum vulgare)

„Árpacipó, zablepény,

attól hízik a legény.

 

Perjefélék közé tartozó gabona-féle, az egyik legrégebben háziasított növény.

Kr. e. 8-7 ezer között kezdték termeszteni a termékeny félhold területén. Nyugat-Ázsiából, vagy Északkelet-Afrikából származik. Egyiptomban a kovásztalan kenyerekhez és tésztákhoz árpalisztet használtak. Az ókori görögök is túlnyomórészt árpával táplálkoztak. A római gladiátorok is árpa alapú levest, vagy kását kaptak összecsapásaik előtt, emiatt azonban a szabad római polgárok az árpát megvetették.

A katolikus egyházban, a szentmiséken használt ostya emlékezteti a híveket arra, hogy az őskeresztények kovásztalan árpakenyeret készítettek.

Emberi táplálkozásban főleg a tavaszi árpát, vagy az úgynevezett durumárpát használjuk, mert ennek fehérjetartalma magasabb, mint az őszi, vagy közönséges árpának. Ezt inkább a szeszipar használja, mert magasabb a keményítő-tartalma, és kisebb benne a fehérjetartalom.

 Árpa élettani hatásai:

Íze: édes és fanyar

Energetikája: szelet növeli, tüzet-vizet csökkenti.

Analógiásan a keddi naphoz sorolják, ezért marsikus növénynek tekintik.

Hűtő hatásánál fogva nagyon jó nyári élelem, illetve tea és kávé formájában is ajánlott fogyasztani.

Az árpa bővelkedik keményítőben, fehérjékben, cukorban. Gazdag vitaminokban is, tartalmaz A, B1, B2, B5 és B6 vitamint.

Ásványi sók közül jelentős a kalcium, vas, foszfor, kálium, szilícium tartalma, de kevés nátriumot tartalmaz. (Pl. a szilícium tartalma adja az enyhe nyugtató hatást)

Nagyon jó a glikémiás indexe, ezért javasolják cukorbetegeknek is.

Általános gyulladáscsökkentő, így a bélrendszeri és légzőszervi gyulladásokra jó hatással van, akár az árpából készített tea, vagy pótkávé fogyasztásával. Vastagbélgyulladásnál, vesegyulladásnál erősen ajánlott fogyasztása.

Külső gyulladásoknál, keléseknél, bőrirritációknál teájával lemosást alkalmazva felgyorsul a gyógyulási folyamat. A népi gyógyászat használja az árpalisztből készült meleg borogatást is, ez megérleli a tályogot, és csökkenti a fájdalmakat.

Szemen elhelyezkedő árpa kezelésére is kiváló a teájával való lemosás.

Fájó toroknál gargalizáljunk naponta kétszer, háromszor.

Este fogyasztva nyugodt alvást biztosít.

Kisgyermekek, idős emberek, illetve lábadozóknak roboráló hatású, könnyen emészthető, vitamindús étel-ital, illetve feltölti a kiürült nyomelem-raktárakat is.

Erősíti a májat, segíti annak működését.

Gyomorrontásnál is használhatjuk nyugtató hatását.

Lazítja a székletet, így segíti annak könnyebb ürülését.

Kiváló arcpakolás készíthető a megőrölt árpából.

Az árpában lévő cukor élénkít, ezért lendületet, erőt ad. Csírázása lendületes, a legtermékenyebb gabona.

Lelki szinten segíti az érzékelést, frissíti a fejet, a gondolkodást, és a koncentrálóképességet.

A pörkölt árpát használják kávépótszerként, mivel koffeinmentes, nem izgató hatású, kellemes ital. Gyerekek is fogyaszthatják tejeskávéként. A Maci kávé 41 %-ban tartalmaz pörkölt árpa, rozs és cikória-keveréket.

A maláta-szirupot a csíráztatott árpából készítik. A csíráztatott árpát megszárítják, ledarálják, és meleg vízben áztatják. Így kiváló édesítőszer, és a csíra miatt rendkívüli erősítőszer, könnyen emészthető, ezért kisgyerekeknek, időseknek és lábadozóknak ajánlják.

Hántolt árpa

A teljes-értékű és az árpagyöngy között helyezkedik el. Csak a maghéj külső részét távolítják el. Könnyebben puhul, mint a teljes árpa. Használhatjuk levesek sűrítéséhez, vagy a reggeli tej vagy joghurt gazdagítására.

Árpapehely

Először az árpát összepréselik, majd melegítik – így lesz belőle pehely.

Könnyen és gyorsan felhasználható, akár édességek készítéséhez is.

 Árpagyöngy

Nem teljes értékű árpa, mert a pelyvától és a korpától megfosztják. Ezek után még fehérítik és fényezik is.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .