Árpa főzése

Az árpához a következő fűszerek illenek leginkább: zsálya, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom és szegfűbors.
Ahogyan a többi gabonát, főzés előtt az árpát be kell áztatni. Először nagyon alaposan, váltott vízben át kell mosni, és csak akkor áztassuk, ha már a mosóvíz teljesen tiszta. A szemes árpát érdemes minimum egy éjszakára, de akár egy teljes napra is beáztatni.
A hántolt árpának elég lehet kb. 6-8 óra. Az áztató vizet a főzéshez felhasználhatjuk. A víz mennyisége háromszorosa legyen az árpáénak. A főzést az áztatóvízben só hozzáadása nélkül kezdjük, és ha felforrt, akkor mérsékeljük a lángot, és ekkor tegyük a sót az árpához. Előfordulhat, hogy a leggondosabb előkészítés ellenére is feljön a víz felszínére valamilyen szennyeződés, ezt egy szűrőkanállal távolítsuk el.