Arató leves

- füstölt csont, és/vagy füstölt oldalas, vagy füstölt sonka
- 200 g füstölt kolbász
- 1 vöröshagyma
- 1 csomag leveszöldség (2 sárgarépa, 1 fehérrépa, kis karalábé, pici zellerszelet, vagy zellerszár)
- 3 közepes krumpli
- 50 g tarhonya vagy árpagyöngy
- 1 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanálnyi szemes bors,
- 3 babérlevél
- sót óvatosan, hiszen a füstöltek is tartalmaznak sót
Tegyük fel hideg vízben főni a füstölt csontot. Tegyük bele a vízbe a borsot, babérlevelet és a vöröshagymát.
Ha a víz felforrt, akkor tegyük bele az oldalast.
Ha az oldalas félig megfőtt, akkor tegyük hozzá a tisztított zöldségeket.
3-5 perc múlva tegyük bele a levesbe a kolbászt karikára vágva és a tarhonyát is.
(Tarhonyát előtte picit lepiríthatjuk.)
Keverjük ki a lisztet a tejföllel, hígítsuk fel egy kis meleg levessel, és öntsük a levesbe.
Forraljuk ki.
Minden gazdaasszony másképp készítette. A lényeg, hogy tartalmas, sűrű leves legyen, és ízvilágában egy picit savanykás, ami a melegben üdítőleg hatott.
Ezért vannak vidékek, ahogy tesznek bele még savanyú káposztát is, van, ahol a füstölt húsok helyett füstölt szalonna zsírján a hagymát megfuttatják, megszórják liszttel, felengedik vízzel, és ha felforrt, úgy zöldségelik be. Van olyan vidék is, ahol a végén pár csepp ecettel még savanyítják.