Arató leves

Arató leves

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • füstölt csont, és/vagy füstölt oldalas, vagy füstölt sonka
  • 200 g füstölt kolbász
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csomag leveszöldség (2 sárgarépa, 1 fehérrépa, kis karalábé, pici zellerszelet, vagy zellerszár)
  • 3 közepes krumpli
  • 50 g tarhonya vagy árpagyöngy
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanálnyi szemes bors,
  • 3 babérlevél
  • sót óvatosan, hiszen a füstöltek is tartalmaznak sót

Tegyük fel hideg vízben főni a füstölt csontot. Tegyük bele a vízbe a borsot, babérlevelet és a vöröshagymát.

Ha a víz felforrt, akkor tegyük bele az oldalast.

Ha az oldalas félig megfőtt, akkor tegyük hozzá a tisztított zöldségeket.

3-5 perc múlva tegyük bele a levesbe a kolbászt karikára vágva és a tarhonyát is.

(Tarhonyát előtte picit lepiríthatjuk.)

Keverjük ki a lisztet a tejföllel, hígítsuk fel egy kis meleg levessel, és öntsük a levesbe.

Forraljuk ki.

Minden gazdaasszony másképp készítette. A lényeg, hogy tartalmas, sűrű leves legyen, és ízvilágában egy picit savanykás, ami a melegben üdítőleg hatott.

Ezért vannak vidékek, ahogy tesznek bele még savanyú káposztát is, van, ahol a füstölt húsok helyett füstölt szalonna zsírján a hagymát megfuttatják, megszórják liszttel, felengedik vízzel, és ha felforrt, úgy zöldségelik be. Van olyan vidék is, ahol a végén pár csepp ecettel még savanyítják.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..