Áprilisi jeles napok

Áprilisi jeles napok

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Április 1. :

Régi neve százas, vagy száznap. A téli napfordulótól számított 100. nap.

Indás növények vetőnapja, más mezőgazdasági munkára szerencsétlen nap, mert Júdás ezen a napon akasztotta fel magát. (Inda-kötél analógia)

Maga az április hónapnév az ókori Rómából ered, ezt a hónapot Vénusz istennőnek szentelték, akinek egyik mellékneve aprilis volt. A szó a latin „aperire”, megnyitni ige, és eredetileg a szülés megindulására-megindítására vonatkozott.

Később a római konzulok április 1-én nyitották meg az új esztendőt.

A naptárreform után az új év kezdete átkerült január 1-re, így a régi esztendőkezdet megmaradt bolondos évkezdő napnak.

Talán az egyik legrégebbi tréfát Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia eszelte ki. Áldozatul Gramont márkit választotta. Március 31-ének éjszakáján, mialatt a márki aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit. Minden egyes darabot felfejtettek, majd újra összevarrtak, de szűkebbre. Reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, de nem fért bele. Riadtan nyúlt mellénye után, ám nem tudta begombolni. Ugyanígy járt a kabátjával is. Javában küszködött, amikor rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs: “Az istenért, márki, mi történt önnel? Egészen meg van dagadva!” A márkiról gyöngyökben hullt a veríték, hogy miféle furcsa és borzasztó betegség üthetett ki rajta. Orvosért futtattak, az orvos pedig – aki szintén beavatott volt – megvizsgálta, receptet írt és gondterhelten távozott. Elszaladtak a recepttel a gyógyszerészhez, aki visszaküldte, hogy nem érti. Nem is érthette, mert ez volt ráírva latinul: “Accipe cisalia et dissue purpunctum”. Vagyis “Végy ollót, és vágd fel a mellényedet!”

Sokszor a városi céhek mesterei az inasokat ezen a napon elküldték a boltba szúnyogzsírért, kakasfogért, szárított hóért, vagy akár galambtejért.

1798-ban a brit lapokban megjelent egy hirdetés, miszerint április 1-én soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba, férfiak, nők, aggok, özvegyek, gyermekek, nős és elvált férfiak, férjes és elvált nők, közrangúak és nemesek. Nagy tömeg gyűlt össze, és valaki elkiáltotta magát, hogy április elseje.

Már a modern kor technikáját hazánkban is bevetették, amikor is az irodai dolgozók körében volt elterjedt, hogy a kollégáknak odaadtak egy telefonszámot, és mondták, hogy Jónás úr visszahívást kér – és a telefonszám a Fővárosi Állatkert telefonszáma volt.

Április 24. Szent György napja

Április 25. Márk

ezen a napon a csordásoknak sütöttek rétest, kalácsot.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .