Antal

Antal

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Páduai Szent Antal névünnepe június 13..

Tiltónap: baranyai falvakban e napon nem fogtak be állatokat.

Asszonyi dologtiltó nap: nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert kelések nőhetnek a kézen. (Szeged és környéke, Zenta, Topolya, Csantavér.)

Férj-jósló nap:

„Szent Antal kérlek,

Mutasd meg nékem,

A jövendőbelimet.” – citálta az a lány, aki kíváncsi volt a leendő férjére. Persze előtte böjtöt kellett tartania kenyéren és vizen. Éjfélkor át kellett a lánynak lépnie az ágyat, gyertyát gyújtani, és tükörbe nézve mondani a fenti versikét.

Baranyában szertartásosan gyújtottak tüzet ezen a napon.

Mura-vidékén pont ellenkezőleg, az orbánc nevű bőrgyulladás – Szent Antal tüze – elkerüléséért tilos volt tüzet gyújtani. Ezt a napot különösen jónak tartották ennek a betegségnek az orvoslására, aminek részét képezte a ráolvasás is. Ezzel az elnevezéssel – Szent Antal tüze – először Mélius Péter Herbáriumában (1587) találkozhatunk. Szent Antalt már a középkorban is az állatok, köztük a disznók védőszentjének tisztelték. (Létezik úgynevezett sertés-orbánc is.)

Szent Antal füve a magyar hagyományban az orbáncfű – az orbánc kezelésére hatásos – gyógynövény. Az orbáncfű lett 2019-ben az év gyógynövénye. – Lásd külön cikkünket

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .