Almával rakott kalács (Zemlovka – cseh recept)

Hozzávalók:
- 3 evőkanál mazsola
- 500 szikkadt kalács
- 3 nagy alma vékonyan felszeletelve
- Tejsodó hozzávalói:
- 6 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 120 g puha vaj
- 100 g cukor
- 3 tojás
A tejszínt és a tejet forraljuk fel a vanília magjaival.
Habosítsuk fel a vajat a cukorral, és lassan adjuk hozzá a vaníliás tejet.
Az almákat csumázzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre.
Kenjünk ki vajjal egy sütőtálat, és rakjuk le a kalácsokat.
Öntsük rá a tejsodó felét.
Rendezzük el a kalácsokon az almát, szórjuk rá a mazsolát. Ízlés szerint tehetünk az almára egy kevés fahéjat is.
Tegyük az almás rétegre a következő kalácsréteget, és öntsük rá a sodó másik felét.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe tegyük, és kb. fél óra alatt süssük aranybarnára.