Ajvár

Ajvár

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Hozzávalok:

  • 1 kiló húsos paprika (pritamin, kápia, vagy kaliforniai paprika)
  • 1 kiló padlizsán
  • 3 közepes fej fokhagyma
  • 1 paradicsom – opcionálisan
  • 1 deci olaj a sütéshez
  • só, bors
  • 3 evőkanál vörösborecet – opcionálisan

A zöldségeket alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra.

A padlizsánok szárát vágjuk le, vágjuk ketté, és a kés hegyével szinte csak karcolva rácsozzuk be.

Paprikákat hagyjuk egyben.

Egy darabka alufóliába tegyük bele a 3 fej fokhagymát, pucolás nélkül, egyben!!! Locsoljuk meg olajjal, és fogjuk össze batyunak.

Tegyük a padlizsánt 200 fokos sütőbe, és süssük 25-30 percig, amíg sötétbarna nem lesz.

Tegyük be a paprikákat is, tegyük mellé a fokhagymabatyut és a paradicsomot is és süssük feketedésig.

Amíg sül a paprika, kaparjuk ki egy kanállal a magukat, majd a padlizsán húsát is, és tegyük egy tálba.

Ha megsült a paprika, vegyük ki, tegyük egy mélyebb tálba, és takarjuk le 10 percre alufóliával, így a fekete héja fellazul, és nagyon vékonyan és könnyen meg tudjuk majd hámozni.

A fokhagyma-batyut bontsuk ki, és hagyjuk egy picit hűlni.

A paprika héját húzzuk le, magozzuk ki, adjuk a padlizsánhoz.

A picit kihűlt fokhagymafejekből kézzel nyomkodjuk ki a gerezdeket, ami lágy, puha és krémes lett az olajtól.

Adjuk a padlizsán-paprika keverékhez.

Ízesítsük sóval, borssal, ízlés szerint egy kis vörösborecettel.

Turmixoljuk össze.

Rögtön fogyasztható mártogatósként, kenyérre kenve, grillezett zöldségek és húsok mellé.

Úgy is finom, ha a natúr húsokat ezzel a krémmel bekenjük, és így sütjük meg. Egészen feketére – mondjuk sötétbarnára –  is süthetjük a húst, ami a rásült kéreg alatt nagyon finomra párolódik-sül.

Ha télire szeretnénk eltenni, akkor az összeturmixolt krémet tegyük fel a tűzre, és forraljuk fel, és rotyogtassuk 10 percig. Vigyázzunk, mert pöfög, ajánlott a hosszabb nyelű fakanál. Azon forrón töltsük üvegekbe, öntsünk egy picike olajat a tetejére, és tegyük száraz dunsztba.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..