A karácsony színei-Advent 3. vasárnapja

A karácsony színei-Advent 3. vasárnapja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A fenyő zöld színe a reményt, az örök életet, a mindig megújuló természetet jelenti.

Arany: az arany mindig Nap-szimbólum, szoláris jelkép, mert megidézi a Nap fényét ragyogásával. Jelképezi még a Megváltót, megidézi a csillagok fényét is. Háromkirályok egyike aranyat hoz a jászolhoz, ezzel elismeri a kisded szoláris jellegét, királyi méltóságát.

Ezüst a Hold féme, analóg a női princípiummal. Az Újtestamentumban az igazságot, a hitet és a felebaráti szeretetet jelképezte. Női szimbólumként gyakran kapcsolták Máriához is.

A fehér a tisztaság, az ártatlanság és öröm színe, analóg a téllel is. Kapcsolták még Szűz Máriához is, valamint a nem vértanú szentek színe is.

Piros szín a színek fejedelme, az életet és a vért jelképezi: az almán keresztül kapcsolódott a karácsonyhoz, az ősbűnt és Jézus kiontott vérét szimbolizálta, valamint a keresztény mártírokra emlékeztetett. (Ezért lett később a püspökök és érsekek ruhájának színe is piros, – Mikulás öltözete is Szent Miklós püspök ruhájára, és pásztorbotjára utal.)

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .