Április 1.

Április 1.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

„Április bolondja,

Felment a toronyba.

Megkérdezte: – Hány óra?

Fél tizenkettő.

Bolond ez a kettő.”

Magyar népköltés

A régi magyar neve százas, vagy száznap. A téli napfordulótól számított 100. nap.

Maga az április hónap az ókori Rómában az év kezdete volt, a római konzulok április 1-én nyitották Merkúr az új esztendőt. A naptárreform után az új év kezdete átkerült január 1-re, így a régi évkezdet megmaradt bolond évkezdő napnak, amikor is a mókáztak, tréfálkoztak az emberek.

Mások viszont az ókori Szaturnália-ünnepek maradványát látták e bolondos napban, ekkor egy napra az úr és a szolga szerepet cseréltek, bőséges lakomák voltak város szerte.

Talán az egyik legrégebbi tréfát Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia eszelte ki. Áldozatul Gramont márkit választotta. március 31-nek éjszakáján, mialatt a márki aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit. Minden egyes darabot felfejtettek, majd újra összevarrtak, de szűkebbre. Reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, de nem fért bele. Riadtan nyúlt mellénye után, ám nem tudta begombolni. Ugyanígy járt a kabátjával is. Javában küszködött, amikor rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs: „Az istenért, márki, mi történt Önnel? Egészen meg van dagadva!” A márkiról gyöngyökben hullt a veríték, hogy miféle furcsa és borzasztó betegség üthetett ki rajta. Orvosért futtattak, az orvos pedig – aki szintén beavatott volt – megvizsgálta, receptet írt és gondterhelten távozott. Elszaladtak a recepttel a gyógyszerészhez, aki visszaküldte, hogy nem érti. Nem is érthette, mert ez volt ráírva latinul: „Accipe cisalia et dissue purpunctum”. Vagyis „Végy ollót, és vágd fel a mellényedet”

Városi céhek mesterei az inasokat ezen a napon elküldték a boltba szúnyogzsírért, kakasfogért, szárított hóért, vagy akár galambtejért.

A brit lapokban már a 18. századtól üzemszerűen űzték a tréfákat. 1798-ban valamennyi újság megjelentetett egy hirdetést: április 1-én soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba: lesznek köztük agg férfiak és nők, özvegyek és özvegyasszonyok, gyermekek, nős és elvált férfiak, férjezett és elvált nők, mindenféle rendű és rangú. Szép számmal össze is gyűltek, majd amikor valaki elkiáltotta magát: „április 1-e”, akkor nevetve feloszlott a tömeg.

A BBC viszont 1957. április 1-én a rendkívül bőséges svédországi spagetti-termésről adott hírt, ezután többen érdeklődtek arról, hogyan lehetne saját spagetti-fájuk.

A francia lapokban a múlt században megjelent, hogy lebontják az Eiffel-tornyot és ócskavas-kereskedők tömege gyűlt össze, hogy licitáljon Párizs jelékére.

A múlt században az irodai alkalmazottak elcsépelt tréfája volt, hogy az új kollégák asztalára tettek egy telefonszámot, hogy Jónás úr visszahívást kér. A telefonszám a Fővárosi Állatkert telefonszáma volt, és akkor éppen Jónásnak hívták a vízilovat.

Picit komolyabban: 40-es nap is a mai, e nap időjárása terméskilátásokra mutatott rá.

Indás növények vetőnapja, más mezőgazdasági munkára szerencsétlen nap, mert Júdás ezen a napon akasztotta fel magát (Inda-kötél analógia jelenik meg a szokásban)

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .